مدیریت نگهداری و انتقال پسماندهای شیمیایی

  • سال انتشار: 1386
  • محل انتشار: سومین همایش ملی مدیریت پسماند
  • کد COI اختصاصی: NCWM03_038
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 4474
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد نوری سپهر

استادیار دانشگاه علوم پزشکی سمنان

چکیده

براساس قانون RCRA، آژانس حفاظت از محیط زیست آمریکا آیین نامه مربوط به مدیریت پسماندهای زیانبار را تدوین کرد . بر اساس این قانون این مواد باید یکی از ویژگ یهای قابل اشتعال، خورنده، فعال بودن، دارای خاصیت انفجاری و سمی را دارا باشند . وقوع حوادث ناشی از آلودگی سواحل، رودخانه ها، خورها و خلیج ها به پسماندهای شیمیایی و خطر ناک در جهان کم نیستند . پسماندهای شیمیایی و صنعتی حاصل تغییر و تحول در رشد و توسعه صنعتی کشورها هستند . مخاطرات حاصل از نگهداری، جمع آوری و حمل و نقل مواد زائد خطرناک، در سطح دنیا باعث گردید تا کشورهای اروپایی در سالهای 1978 و 1984 دستورالعمل هایی را به منظور پیشگیری از آسیب های جدی بر انسان و محیط زیست تدوین نمایند . کشورهایی مانند بریتانیا در سال 1970 ، آمریکا در سال 1980 آلمان در سال 1980 و فرانسه در سال 1975 از جمله کشورهایی بودند که در زمینه نحوه مدیریت پسماندهای شیمیایی قوانینی را وضع نمودند . در این مقاله علاوه بر شناخت پسماندهای شیمیایی، به رو شهای نگهداری و جابجایی آنها با تکیه بر مقررات بین المللی پرداخته شده است . این مقاله که از نوع مروری بوده، با بررسی نسبتاً کامل متون معتبر خارجی و داخلی و همچنین مقالات علمی، می تواند راهکارهای علمی و عملی خوبی را پیش روی سازمانهای مسئول، به منظور پیشگیری از حوادث احتمالی ناشی از نگهداری و حمل و نقل پسماندهای شیمیایی و خطرناک قرار دهد . همچنین قوانین مرتبط با نگهداری و حمل و نقل مواد زائد خطرناک به همراه علائم هشدار دهنده که مورد توافق جامعه بین المللی است، ارائه خواهد شد. پسماندهای شیمیایی و سمی ممکن است به اشکال جامد، مایع و گاز باشد که مدیریت نگهداری و جابجایی آنها کاملاً با یکدیگر متفاوت است. قابلیت اشتعال، خطر انفجار، ایجاد گرد و غبار در محیط و پراکندگی آنها توسط باد یا هواکش بها، قابلیت اشتعال، مراقبتهای آتش نشانی، اثرات سوء بر پوست، مخاط و چشم و خواص چسبندگی از ویژگیهای پسماندهای شیمیایی است که باید با توجه به شکل پس ماند، ضوابط لازم در مدیریت آنها مورد توجه قرار گیرد . آشنایی با علائم هشدار دهنده، رعایت ایمنی، بر چسب ها و کانتینرهای مناسب جهت حفظ و نگهداری مواد تابع قوانین خاص است . یکی از این قوانین، دستورالعمل سوسو (SEVESO) است . شکل مواد در انتخاب روش نگهداری و حمل و نقل آنها بسیار نقش دارد . انبار داری پسماندهای شیمیایی و سمی، جزئیات قانونی و مرتبط با انتقال برون مرزی، مقررات حاکم بر پسماندها، بسته بندی، برچسب زنی، طراحی کانتینرهای حمل ونقل، انتقال جاده ای و دریایی و یا راه آهن و تمهیدات لازم برای پیشگیری از وقوع حوادث از مطالب مهم این مقاله است. با توسعه صنعتی کشورها و بالا رفتن حجم مبادلات تجاری، تولید پسماندهای شیمیایی و سمی افزایش چشمگیری داشته است . لذا درک اهمیت موضوع، بسیار حائز اهمیت بوده و لازم است مسئولین امور، به منظور کاهش مخاطرات احتمالی و حوادث ناگوار، که در دیگر کشورها تجربه شده است، این مو ضوع را جدی گرفته و آموز شهای لازم را فرا گیرند.

کلیدواژه ها

پسماندهای شیمیایی، مدیریت، نگهداری، انتقال

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.