ردپای «جرم سازمان یافته» در فقه با نگرشی بر توطئه «افک»

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: دوفصلنامه مطالعات فقه اسلامی و مبانی حقوق، دوره: 13، شماره: 39
  • کد COI اختصاصی: JR_FVH-13-39_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 227
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حمید سلیمانی

مدرس دانشگاه و سردفتر اسناد رسمی

عباسعلی سلطانی

دانشگاه فردوسی مشهد

محمدتقی فخلعی

استاد گروه فقه و حقوق اسلامی دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

امروزه جرائم غالبا به صورت گروهی و سازمان یافته واقع می شوند، به طوری که این نوع جرائم به سبب اوصاف خاص آنها، تهدیدی اساسی برای جوامع داخلی و بین المللی به شمار می روند و از همین رو، ریشه یابی آن در منابع فقهی حائز اهمیت است. یافته های پژوهش با روش توصیفی- تحلیلی و با استفاده از جمع آوری اطلاعات کتابخانه ای به دست آمده است که سعی شده سازمان یافتگی جرم را به طور موردی در توطئه «افک» که از مهم ترین جریان های سیاسی ضد حکومت پیامبر۹در صدر اسلام است، مورد واکاوی و تحلیل قرار دهد. نتیجه به دست آمده حاکی از آن است که اگرچه تمامی اوصاف و مقومات سازمان یافتگی در توطئه افک قابل جستجو نیست، ولی با توجه به قید عصبه در توطئه افک، اوصاف اساسی سازمان یافتگی قابل استنباط است و از آن می توان به عنوان نشانه و ردپایی از سازمان یافتگی جرم در منابع فقهی اذعان کرد.   برای دریافت اصل مقاله، از نورمگز و یا مگیران ، آدرس های زیر را کپی و در نوار آدرس مرورگر خود وارد نمایید: مگیران:  https://www.magiran.com/paper/۲۰۴۸۲۹۷ نورمگز: https://www.noormags.ir/view/fa/articlepage/۱۵۵۲۷۱۹

کلیدواژه ها

توطئه افک, جرم سازمان یافته, فقه جزایی, تبانی, عصبه, اشاعه فحشا

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.