ویژگی های روان سنجی مقیاس تفکر آینده نگر در کودکان ایرانی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه روان شناسی کاربردی، دوره: 16، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_QAPSY-16-1_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 330
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سعید صادقی

استادیار گروه علوم شناختی، پژوهشکده علوم شناختی و مغز، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران

سجاد ایوبی

دانشجو کارشناسی ارشد توانبخشی شناختی، پژوهشکده علوم شناختی و مغز، دانشگاه شهید بهشتی تهران.

سیندخت سرلک

دانشجو کارشناسی ارشد توانبخشی شناختی، پژوهشکده علوم شناختی و مغز، دانشگاه شهید بهشتی تهران.

چکیده

هدف: آینده­ نگری مجموعه ­ای از توانایی­ های شناختی است. که شامل پیش­ بینی حالت­ های ممکن آینده و نیازهای خود است. این مهارت برای برنامه­ ریزی، غلبه بر موانع و رسیدن به موفقیت به افراد کمک می­کند. یکی از جدیدترین ابزارهای سنجش توانایی تفکر آینده­نگر در کودکان، مقیاس تفکر آینده­نگر کودکان (مازاچووسکای و مهی، ۲۰۲۰) است که ویژگی­ های روان­سنجی آن برای استفاده در جمعیت کودکان ایرانی مورد مطالعه قرار نگرفته است. روش: روش پژوهش حاضر توصیفی و مقطعی بود. تعداد ۲۰۰ نفر از دانش ­آموزان مقطع ابتدایی (۱۳۹ پسر و ۶۱ دختر) که در سال تحصیلی ۱۳۹۹- ۱۴۰۰ مشغول به تحصیل بودند، به شیوه در دسترس انتخاب شدند و مقیاس مورد نظر به همراه چک لیست جمعیت شناختی به شیوه برخط در اختیار والدینشان قرار گرفت. برای بررسی ویژگی­ های روان سنجی مقیاس تفکر آینده ­نگر کودکان از تحلیل عاملی تائیدی، بررسی همسانی درونی خرده مقیاس ها، روش دونیمه کردن گاتمن و ضریب آلفای کرونباخ با کمک نرم افزارهای تحلیل آماری LISREL۸.۸ و SPSS۲۴ استفاده شد. یافته­ ها: تحلیل محتوای مقیاس تفکر آینده ­نگر کودکان نشان داد که مدل پنج عاملی مقیاس برازشی متوسط و روایی­­ سازه­ مطلوبی دارد. همچنین مقادیر آلفای کرونباخ و دونیمه کردن گاتمن برای نمره کل مقیاس به ترتیب ۸۹/۰ و ۸۵/۰ بود که نشانگر پایایی مناسب این مقیاس است. نتیجه­ گیری: از یافته­ های این مطالعه می­ توان نتیجه گرفت که مقیاس تفکر آینده­نگر کودکان روایی و پایایی مطلوبی در جمعیت ایرانی دارد و پژوهشگران حاضر کاربست نسخه فارسی مقیاس تفکر آینده­ نگر کودکان را برای بررسی توانایی ­های شناختی مرتبط با آینده­ نگری کودکان ایرانی مناسب می­ دانند.

کلیدواژه ها

تفکر آینده نگر, شناخت, کودکان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.