استانداردهای ملی و بین المللی خاویار

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: سومین همایش ملی علوم و فناوری های نوین در آبزیان
  • کد COI اختصاصی: SNTAO03_035
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 652
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اسماعیل عبداله زاده

انستیتو تحقیقات بین المللی ماهیان خاویاری، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رشت

چکیده

امروزه به دلیل عدم رعایت استانداردهای بهداشتی و کیفی، بعضا خاویار صادراتی به دلیل وجود آلاینده های شیمیایی و یا میکروبی مرجوع می شود.در این تحقیق به ویژگی های کلی خاویار و استانداردهای ملی و بین المللی در این حوزه اشاره می گردد. خاویار در واقع از تخم آزاد نشده از بافت همبند تخمدان ماهیان خانواده Acipenseridae از چهار جنسPseudoscaphirhynchus ،Huso ، Acipenser و Scaphirhynchus است که با نمک طعام عمل آوری می شود. سایز دانه های خاویار تقریبا برابر بوده و بسته به نوع گونه دارای رنگهای بسیار متنوعی از قبیل خاکستری روشن تا سیاه یا زرد روشن تا خاکستری مایل به زرد است و گاها دارای رنگ یا سایه های قهوه ای و یا سبز زیتونی نیز است. میزان نمک طعام مورد استفاده برابر یا بیشتر از ۳ گرم در هر ۰۰۱ گرم و حداکثر ۵ گرم در ۰۰۱ گرم در فرآورده نهایی است. به دلیل تخریب محصول نگهداری خاویار در دمای کمتراز منهای ۴ درجه سانتی گراد مجاز نبوده و در سطح خرده فروشی در دمای ۲ تا ۴ درجه سانتی گراد و برای عمده فروشی، نگهداری در سردخانه وحمل و نقل دمای محصول باید بین صفر درجه تا منهای ۴ درجه سانتی گراد باشد. در عمل آوری خاویار استفاده از رنگها و مواد بافت دهنده مجاز نمی باشد. استاندارد جنرال منتشر شده در خصوص خاویار استاندارد کدکس ۰۱۰۲-CODEX STAN ۲۹۱ می باشد. استفاده از نگه دارنده های خوراکی تابع مقررات و ضوابط کشور مقصد صادراتی و جدول شماره ۳ استاندارد کدکس به شماره ۵۹۹۱- CODEX STAN ۱۹۲می باشد. همچنین خاویار باید در تطابق با استاندارد حداکثر مجاز آلاینده ها و سموم کدکس به شماره ۵۹۹۱-CODEX STAN ۱۹۳ و حداکثر محدوده های باقیمانده آفتکش ها و داروهای دامپزشکی مطابق استانداردهای کدکس باشد. پیشنهاد می شود ضوابط بهداشتی عمل آوری خاویار در تطابق با استانداردهای CAC/RCP ۱-۱۹۶۹ (اصول کلی بهداشت غذا) و CAC/GL ۲۱-۱۹۹۷ (اصول و راهنمای بکارگیری ضوابط میکروبیولوژیکی در غذا) باشد. برچسب گذاری خاویار نیز مطابق استانداردهای کلی م وجود (CODEX STAN ۱-۱۹۸۵) و ضوابط اختصاصی ویژه خاویار بسته به نوع ماهی و کدهای شناسایی گونه سه حرفی می باشد. آنالیز حسی مطابق با استانداردCAC/GL ۳۱-۱۹۹۹ و اندازه گیری نمک مطابق استاندارد CODEX STAN ۱۶۷- ۱۹۸۹انجام می شود. خوشبختانه در داخل کشور نیز استانداردی با عنوان خاویار (ویژگی ها و روش های آزمون) در دسترس صادرکنندگان و مزارع پرورشی است. رعایت و تطابق فرآورده نهایی با استانداردهای موجود باعث بهبود کیفیت و تسهیل روند صادرات خواهد شد.

کلیدواژه ها

استاندارهای خاویار، خاویار، ماهیان خاویاری، استاندارد

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.