شناسایی و تنوع زیستی ماکروبنتوزهای رودخانه قره سو - جنوب شرق دریای خزر

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: سومین همایش ملی علوم و فناوری های نوین در آبزیان
  • کد COI اختصاصی: SNTAO03_022
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 258
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

طاهر پور صوفی

مرکز تحقیقات ذخایرآبزیان آبهای داخلی- گرگان/دانشجوی دکتری، گروه شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

عباسعلی آقایی مقدم

مرکز تحقیقات ذخایرآبزیان آبهای داخلی- گرگان

چکیده

این مطالعه به منظور شناسایی گوندهای مختلف کفریان و ارزیابی تنوع فصلی در سال ۱۳۸۹ در طی ۴ فصل در دو ایستگاه رودخانه ای و مصبی رود قره سو انجام گردید. برای نمونه برداری از دستگاه گراب ون وین بصورت ۳ تکرار استفاده گردید و نمونه های جمع آوری شده جهت شناسایی در فرمالین ۴٪ تثبیت گردیدند. در داخل رود ۹ راسته متعلق به ۱۲ خانواده شناسایی شد که بیشترین فراوانی مربوط به خانواده Lumbriculidae با فراوانی ۱۹.۳۹ می باشد و کمترین فراوانی متعلق به خانواده Tubificidae با فراوانی ۲/۰۷٪ بود. در مصب رود ۱۰ راسته و ۱۲ خانواده شناسایی گردید که بیشترین فراوانی مربوط به خانواده های Naididae ،(٪۱۱/۵۵ ) Lumbriculidae ،(۲۹٪) Ampharetidae( ۱۱.۳۲) و Gammaridae (۹۸//۹) بود. بیشترین تراکم کفریان در ایستگاه رودخانه در فصل پاییز و کمترین تراکم در فصل زمستان بود. بیشترین و کمترین تراکم کفریان در پستگاه مصب به ترتیب در فصل بهار و فصل زمستان مشاهده شد. بیشترین مقدار شاخص شانون در ایستگاه رودخانه در فصل بهار (۲/۳۶) و در مصب رود در فصل تابستان (۲/۳۱) مشاهده گردید. بیشترین میزان شاخص سیمپسون در ایستگاه رودخانه در فصل تابستان (۰/۱۹) و در مصب حداکثر مقدار آن در فصل بهار بود. نتایج شاخص غنا نشان داد که بیشترین مقدار این شاخص در رودخانه در فصل بهار و تابستان بود در حالیکه در مصب قره سو بیشترین مقدار آن در فصل پاییز بود. بطور کلی منطقه رود تراکم و تنوع بالاتری نسبت به مصب دارد و از وضعیت اکولوژیکی بهتری برخوردار است.

کلیدواژه ها

کفریان، تنوع، پراکنش، تراکم، مصب رودخانه قره سو، جنوب شرق دریای خزر

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.