شبیه سازی مبتنی بر تصمیم گیری چند معیاره برای مسئله انتخاب ناوگان ترابری، مطالعه موردی معدن مس زاغدره

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه علوم فنون سازندگی، دوره: 1، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_STC-1-4_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 189
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

جواد ضیایی

هلدینگ صنعت و معدن، موسسه معدن، قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا

امین مینری

هلدینگ صنعت و معدن، تهران، ایران

چکیده

بهطورکلی عملیات ترابری معادن به عنوان یکی از حلقه های اساسی در زنجیره ارزش تولید محصولات معدنی به شمار می رود که حدود ۵۰ درصد از هزینه های عملیاتی معادن روباز را شامل می شود. بنابراین، می توان به اهمیت و ضرورت تدوین الگویی جامع برای ارزیابی عملیات ترابری با توجه به شاخص های موثر بر عملیات پی برد. به دلیل وجود عوامل کیفی و کمی زیادی که در مسئله انتخاب تجهیزات ترابری دخیل هستند، تصمیم گیری در این خصوص نیازمند داشتن نگرشی جامع و نوین است. در این پژوهش، روش شبیه سازی مبتنی بر تصمیم گیری چند معیاره برای مسئله انتخاب ناوگان ترابری پیشنهاد می شود که رویکردی ترکیبی و دو مرحله ای است. در مرحله اول، یک رویکرد ترکیبی مبتنی بر نظریه های مجموعه فازی و راف پیشنهاد می شود. در مرحله دوم، یک مدل شبیه سازی رویداد گسسته برای سیستم ترابری ساخته می شود و ارزیابی های مورد نیاز جهت تعیین ابعاد و تعداد بهینه تجهیزات انجام می گیرد. معدن مس زاغدره به عنوان مطالعه موردی برای ارزیابی عملکرد الگوریتم های پیشنهادی استفاده شد. نتایج تصمیم گیری چند شاخصه نشان دادند که سیستم بیل مکانیکی-کامیون بهترین سیستم ترابری برای این معدن است. سپس، شبیه سازی رویداد گسسته برای این سیستم ترابری توسعه داده شد و سناریوهای مختلفی با توجه به تغییرات در طول مسیر ترابری و قابلیت دسترسی ماشین آلات ارزیابی شد. نتایج نشان دادند که افزایش قابلیت دسترسی تجهیزات از ۸۰ درصد به ۹۰ سبب کاهش ۱ کامیون شده است که این مورد نشان دهنده اهمیت این عامل بر روی کارایی و بهره وری عملیات ترابری است.

کلیدواژه ها

شبیه سازی, تصمیم گیری چند معیاره, ناوگان ترابری, نظریه مجموعه راف, نظریه مجموعه فازی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.