تعیین رخساره های فسفات دار سازند پابده در رمپ کربناته پالئوژن تاقدیس لار (شمال خاوری گچساران)

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه علوم زمین، دوره: 27، شماره: 105
  • کد COI اختصاصی: JR_GSJ-27-105_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 113
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شهرام شریعتی

استادیار، گروه زمین شناسی، واحد ساری، دانشگاه آزاد اسلامی، ساری، ایران

چکیده

سازند پابده توالی کربناتی- آواری حوضه رسوبی- ساختاری زاگرس در بخش جنوب باختری ایران را شامل می شود. منطقه مورد مطالعه بخشی از تاقدیس بزرگی به نام لار را شامل می شود که این تاقدیس در بخش شمال خاوری تاقدیس خامی قرار دارد و هم‎روند با کوه های زاگرس با راستای شمال باختری- جنوب خاوری گسترش حاصل کرده است. هدف از اجرای این پژوهش بررسی رخساره های رسوبی سازند پابده به‎ویژه در افق های فسفات‎دار و نیز تجزیه و تحلیل نیمه کمی محتوای روزن‎بری به منظور تعیین محیط رسوبی زمان تشکیل توالی مورد سخن در تاقدیس لار است. به همین منظور ۳۰۰ نمونه از ۴۱۰ متر ستبرای سازند پابده از آن برداشت شد که بر پایه ویژگی‎های سنگ‎شناسی و روند تغییرات رخساره ها در طول ستون چینه‎شناسی، ۱۲۶ مقطع نازک از آنها تهیه شد. مطالعات سنگ نگاری و بررسی های رخساره ای نشان می دهد که ۸ رخساره در طول توالی سازند پابده قابل شناسایی است. وجود رخساره های گلسنگ با محتوای روزن‎بر پلانکتونیک و رخساره های توربیدایتی نشان از ته‎نشست رسوبات در یک محیط رمپ کربناته برای سازند پابده دارد. بررسی رخساره های سازند پابده در برش کوه لار نشان می دهد که محیط رسوبی این سازند بخش خارجی رمپ کربناته را شامل می شود. رخساره های مرتبط با بخش بالایی سازند پابده ته‎نشست در یک محیط کم ژرفا را مسجل می سازد. بنابراین با توجه به موارد یاد شده می توان چنین اظهار کرد که در حرکت از لایه های زیرین به سوی بخش های بالایی سازند پابده ژرفای حوضه رسوبی کاهش می یابد. به‎گونه ای که رخساره های آن از محیط رمپ خارجی به رمپ میانی تغییر می کند.

کلیدواژه ها

سازند پابده, رمپ کربناته, محتوای روزن‎بری, رمپ میانی, رمپ خارجی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.