شناسایی مناطق مستعد مس- طلای پورفیری در برگه ۱:۱۰۰۰۰۰ جنوب سه چنگی با استفاده از روشهای AHP و FAHP
- سال انتشار: 1396
- محل انتشار: فصلنامه علوم زمین، دوره: 27، شماره: 106
- کد COI اختصاصی: JR_GSJ-27-106_019
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 244
نویسندگان
دانشجوی دکترا، گروه زمینشناسی، دانشکده علوم، دانشگاه شهید با هنر کرمان، کرمان، ایران
دانشیار، گروه مهندسی معدن، دانشکده فنی مهندسی، دانشگاه شهید با هنر کرمان، کرمان، ایران
دانشیار، گروه زمینشناسی، دانشکده علوم، دانشگاه شهید با هنر کرمان، کرمان، ایران
چکیده
به دلیل پرهزینه و زمانبر بودن عملیات صحرایی و نیز احتمال خطر بالای آن در اکتشاف مواد معدنی، شناسایی مناطق مستعد کانهزایی مواد معدنی اهمیت به سزایی دارد. بنابراین تهیه نقشه پتانسیل معدنی با استفاده از سامانه اطلاعات مکانی برای تلفیق همه فاکتورهای اکتشافی امری ضروری است. روشهای مختلفی به منظور پتانسیلیابی مواد معدنی تاکنون گسترش یافتهاند که یکی از موثرترین آنها با توجه به طبیعت پدیدههای زمینشناسی و معدنی، روش سلسله مراتبی و سلسله مراتبی فازی است. در این پژوهش برای تهیه نقشه مناطق امیدبخش مس- طلای پورفیری در برگه ۱:۱۰۰۰۰۰ جنوب سهچنگی از روشهای تصمیمگیری فرایند تحلیل سلسله مراتبی و تحلیل سلسله مراتبی فازی استفاده شده است. لایههای شاهد در محدوده مورد مطالعه همچون لایههای زمینشناسی (سنگ منشا گرما و سنگ میزبان)، دگرسانی، زمین ساخت و لایه ژئوشیمیایی با استفاده دو روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP) و تحلیل سلسله مراتبی فازی (FAHP) بسته به نوع هدف (مس- طلا پورفیری) وزندهی و سپس با یکدیگر تلفیق شدند. در نقشه تلفیق پایانی حاصل از این دو روش بخشهای دارای بیهنجاری با استفاده از روش فرکتال تفکیک شدند. مقایسه نقشه پایانی مناطق امیدبخش مس- طلای پورفیری حاصل از این دو روش نشان میدهد که نتایج حاصل از روش تحلیل سلسله مراتب فازی به مراتب دقیقتر از روش فرایند تحلیل سلسله مراتبی بوده است. بیهنجاری های حاصل از این روش اعتبارسنجی شد؛ بیهنجاری شماره ۱ حاصل از روش تحلیل سلسله مراتب فازی به واسطه پژوهشهای پیشین انجام شده، تایید شد. نتایج تجزیه نمونههای سنگی برداشت شده از محل بیهنجاری شماره ۲ نشان میدهد که نمونهها دارای غنی شدگی مس هستند و همچنین عناصر طلا و آرسنیک نیز غنیشدگی دارند. این نتایج به همراه کارهای پیشین انجام شده تایید کننده نقشه پتانسیلیابی معدنی حاصل از روش فرایند تحلیل سلسله مراتب فازی است.کلیدواژه ها
فرایند تحلیل سلسله مراتبی, فرایند تحلیل سلسله مراتب فازی, جنوب سه چنگی, مس- طلای پورفیریاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.