بهینه سازی تعیین رده رخساره های پتروفیزیکی با تحلیل سریع مولفه های مستقل و تبدیل کسینوسی گسسته پایه K نزدیک ترین همسایه در میدان مارون مخزن آسماری

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه علوم زمین، دوره: 27، شماره: 106
  • کد COI اختصاصی: JR_GSJ-27-106_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 154
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدعلی هاشمی نژاد

کارشناسی ارشد، گروه مهندسی نفت، واحد تهران جنوب، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

کامیار احمدی

دکترا، گروه مهندسی نفت، واحد تهران جنوب، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

چکیده

هدف از انجام این پژوهش، تعیین بهینه رخساره های پتروفیزیکی از روی داده های نموداری چاه است. با استفاده از روش دسته بندی خودکار K نزدیک­ترین همسایه می توان رخساره های پتروفیزیکی را تعیین کرد؛ اما نه به­صورت بهینه. برای تعیین بهینه رخساره ها، روش K نزدیک­ترین همسایه با روش های تحلیل سریع مولفه­های مستقل و تبدیل کسینوسی گسسته تلفیق می شود که این امر موجب افزایش نرخ موفقیت روش K نزدیک­ترین همسایه و تعیین بهینه رخساره های پتروفیزیکی می شود که به ­دنبال آن می توان مدل سازی و توصیف مخازن هیدروکربنی را انجام داد. پژوهش در دو مسیر متفاوت انجام می شود. در مسیر اول، روش تحلیل سریع مولفه­های مستقل روی داده اعمال و سپس توسط روش K نزدیک­ترین همسایه دسته بندی می شود و در مسیر دوم روش های تحلیل سریع مولفه­های مستقل و تبدیل کسینوسی گسسته روی داده ها اعمال و سپس توسط روش K نزدیک­ترین همسایه دسته بندی می شود. در پایان نرخ موفقیت دسته بندی توسط K نزدیک­ترین همسایه در هر دو مسیر به­ منظور تعیین بهینه رخساره های پتروفیزیکی مورد ارزیابی قرار می گیرد. ارزیابی انجام شده نشان می دهد که اعمال روش مسیر دوم روی داده ها به طور معنی داری نرخ موفقیت دسته بندی توسط روش K نزدیک­ترین همسایه را افزایش می دهد که این امر موجب تعیین بهینه رخساره های پتروفیکی می شود که همان هدف از انجام این پژوهش است. داده های مورد استفاده، نمودارهای صوتی (Sonic Log)، پرتوی گاما (Gamma Ray)، چگالی (FDC یا RHOB)، تخلخل نوترون (CNL یا NPHI) و نگارهای القایی ژرف (ILD) از میدان نفتی مارون در جنوب کشور ایران هستند.

کلیدواژه ها

تبدیل کسینوسی گسسته, تحلیل سریع مولفه های مستقل, تعیین رخساره های پتروفیزیکی, K نزدیک ترین همسایه, هموارسازی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.