بررسی پوشاک بانوان دوره قاجار با توجه به نقاشی های میرزا ابولحسن خان غفاری کاشانی (صنیع الملک)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: همایش ملی جلوه های هنر و معماری مکتب زند و قاجار شیراز
  • کد COI اختصاصی: APZQS01_097
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 664
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدمحسن سجادی

استاد گروه معماری و هنر دانشگاه آزاد اسلامی واحد کاشان، کاشان، ایران

هانیه ستاره

دانشجوی کارشناسی،گروه طراحی لباس،دانشگاه آزاد اسلامی واحد کاشان

چکیده

بدون شک بعد از خوراک، پوشاک یکی از ضروریات برای ادامه ی زندگی است؛ پوشاک گذشته از ایجاد حیا می تواندنشان دهنده ی باورهای مذهبی، فرهنگی و اجتماعی باشد، از این رو برای تحقیق و بررسی در زمینه های مختلفاجتماعی و شناخت بهتر زوایای تاریخی، مطالعه پوشاک آن دوره اهمیت زیادی دارد؛ همچنین نقاشی ها در نمایشجزییات البسه ی دوره های مختلف نقش بسیار مهمی دارند، آثار دوره ی قاجار از اهمیت ویژه ای برخوردارند زیرااعتقادات مذهبی بانوان باعث می شد به صورت کاملا پوشیده در اجتماع حضور پیدا کنند و اغلب تعداد کمی از ناظرانتوانایی توصیف و ثبت لباس های خانگی بانوان قاجار را داشتند؛ همچنین نتایج حاصل از بررسی پوشاک در نقاشی هایصنیع الملک تفاوت لباس اندرونی و بیرونی بانوان را در این عصر تایید می کند؛ آنها در منزل از دامن های پرچین بلند،پیراهن های کوتاه، ارخالق و انواع پوشش سر استفاده می کردند، اما هنگام خروج از منزل تمام اندام خود را با استفاده ازچادرهای سیاه می پوشاندند و همانطور که از آثار این دوره نمایان است، بانوان قاجار علاقه ی زیادی به تجملات وتزیینات فاخر در پوشاک داشتند. شیوه ی پژوهش بر روش توصیفی- تحلیلی استوار بوده و روشگردآوری اطلاعات، از منابع کتابخانه ای و بررسی آثار موزه ای می باشد.

کلیدواژه ها

پوشاک بانوان، صنیع الملک، نقاشی های صنیع الملک، پوشاک بانوان قاجار

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.