آراء متفکران سنت گرا در باب مضامین مذهبی کاشی های قاجاری تکیه معاون الملک
- سال انتشار: 1400
- محل انتشار: همایش ملی جلوه های هنر و معماری مکتب زند و قاجار شیراز
- کد COI اختصاصی: APZQS01_087
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 475
نویسندگان
دانشیار ، گروه علمی هنر، دانشکده هنر و رسانه، دانشگاه پیام نور تهران شرق، تهران، ایران
دانشجوی کارشناسی ارشد پژوهش هنر دانشکده هنر و رسانه، دانشگاه پیام نور تهران شرق، تهران، ایران
چکیده
تکیه معاون الملک کرمانشاه به عنوان یکی از آثار شاخص اواخر دوره قاجار مجموعه ای تصویری از کاشی نگاره های متنوع بامضامین مذهبی، تاریخی و ملی است. حضور نقوش مذهبی به عنوان اصلیترین مضامین در این کاشی ها نقش بسته است. درعصر قاجار با رواج مکاتب هنری دوران تجدد در ایران، آثار نقاشی خیالی نگاری، همواره در تداوم سنت نگارگری قرار دارند واین هنر راهی برای تحقق هنر قدسی است. ذات و حقیقت قدسی، ریشه در سنت دارد و سنت از حقیقت قدسی جدایی ناپذیراست. یکی از سنت های هنری گذشته که حاصل یازده قرن تکوین تدریجی آداب سوگواری تشیع به شمار می رود، کاشی نگارههایی با همین مضامین در تکایا، خصوصا تکیه معاون الملک کرمانشاه است. هدف از این پژوهش توصیفی- تحلیلی، قرابتآرای متفکران سنتگرایی چون: کوماراسوآمی، نصر و بورکهارت در تعریف وکارکرد هنر سنتی با این آثار و حقیقت قدسی استکه هنرمند برمبنای فعالیت عقلانی و نیز فعالیت خدمتگزاری و ارادت پدید می آورد و مورد مسئله این است که؛ ۱- حقیقتقدسی کاشی نگاره ها از منظر متفکران چگونه تبیین می شود؟ ۲- مضامین مذهبی کاشی نگاره های تکیه معاون از منظرهنرمند چگونه به مخاطب تبیین می شود؟ و براساس یافته های پژوهش تمامی عناصر هنری در کاشی نگاره های تکیه معاون بامضامین مذهبی همانند سایر گونه های هنر ایرانی اسلامی معنا و مفهومی خاص دارد و صورت بیان و معنا با آرای متفکرانسنت گرا همسو می باشد و این نگارینه ها یک هنر ناشیانه و فقط سفارشی نیست بلکه منبع الهام بخش آن روح منفردهنرمندی عاشق است که از عالم معنا منبعث شده است.کلیدواژه ها
تکیه معاون الملک، کاشی قاجاری ، مضامین مذهبی، متفکران سنت گرامقالات مرتبط جدید
- زیست مدرن و عوامل منفی تغییر ارزش های اخلاقی از دیدگاه اسلام (مبتنی بر آرای آیت الله جوادی آملی)
- تحلیل مولفه های دگرگونی نامطلوب نظام ارزشی در منظومه تفکر اسلامی
- تحلیل زبان شناختی خطبه حضرت خدیجه (س) «مطالعه موردی خطبه ازدواج خدیجه (س) با پیامبر اکرم (ص)»
- چالش های شکاف نسلی در عصر دیجیتال و راهکارهای جبرانی آن
- واکاوی ترجمه بینانشانه ای تصاویر نوشتار در صور الکواکب عبدالرحمن صوفی (مطالعه موردی صورت های فلکی انسانی)
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.