تکامل ریزساختاری سنگ کره گوشته ای افیولیتهای دگرگونی خوی، شمال باختر ایران

  • سال انتشار: 1386
  • محل انتشار: فصلنامه علوم زمین، دوره: 16، شماره: 63
  • کد COI اختصاصی: JR_GSJ-16-63_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 125
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد رهگشای

دانشکده علوم زمین، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران

ایمان منصف

دانشکده علوم زمین، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران

هادی شفائی مقدم

دانشکده علوم زمین، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران

محمد محجل

گروه زمین شناسی تکتونیک، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

چکیده

مطالعات پتروفابریکی، ساختاری و ژئوشیمیایی تکتونیتهای الترامافیک زون دگرگونی خاوری مجموعه افیولیتی خوی نشان می دهد که این سنگها حاوی پهنه های برشی دما پایین با امتداد شمال باختری - جنوب خاوری هستند که جهت جریان گوشته ای دما بالا تا دما متوسط با امتداد شمال خاوری - جنوب باختری را قطع کرده اند. ریزساختارها در این تکتونیتها، یک تحول فابریکی را از بافتهای پورفیروکلاستیک تخت و دوکی شکل (مربوط به دگرشکلیهای دما بالا تا دما متوسط بخشهای گوشته ای) به سمت بافتهای میلونیتی (با دگرشکلی دما پایین درون پهنه های برشی) نشان می دهند. مطالعه الگوهای جهت یابی ترجیحی شبکه ای کانی الیوین در نمونه های با دگرشکلی دما بالا و دما متوسط گوشته ای لغزش را بر روی سیستمهای (۰۱۰) [۱۰۰] دما  بالا و تنش پایین و (۰kl) [۱۰۰] دما متوسط (بیش از ۱۰۰۰ درجه سانتی گراد) نشان می دهند در حالی که الگوهای جهت یابی ترجیحی شبکه ای کانی الیوین در نمونه های با دگرشکلی دما پایین درون پهنه های برشی، گویای سیستم لغزش (۰۰۱) [۱۰۰] دمای پایین (۱۰۰۰ درجه سانتی گراد) است. اسپینلهای همراه این پریدوتیتها با تغییرات چشمگیر عدد کروم    (۱۰ تا ۹۰ Cr # =) و عدد منیزیم (۹۰ تا ۵۰Mg # = ) همراه می باشند. کلینوپیروکسنها عموما غنی از کروم بوده که نشان دهنده ذوب بخشی محدود این پریدوتیتهاست. تغییرات شدید ترکیب شیمیایی اسپینلها می تواند به فرایند ذوب بخشی و تبلور دوباره این کانی طی فاز جداشدگی سنگ کره گوشته ای و توسعه پهنه های برشی مرتبط باشد.

کلیدواژه ها

مجموعه افیولیتی خوی, تکتونیتهای الترامافیک, پهنه های برشی, جهت یابی ترجیحی شبکه ای, سیستم لغزش

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.