دما- فشارسنجی و جایگاه تکتونیکی متاپلیت های منطقه گشت رودخان (مجموعه دگرگونی گشت، غرب رشت)

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه علوم زمین، دوره: 27، شماره: 108
  • کد COI اختصاصی: JR_GSJ-27-108_026
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 210
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

صغری رزاقی

کارشناس ارشد پترولوژی دانشگاه بین المللی امام خمینی

محسن نصرآبادی

عضو هیئت علمی گروه زمین شناسی دانشگاه بین المللی امام خمینی

کاظم قلی زاده

دانشجوی دکتری زمین شناسی اقتصادی دانشگاه شهید بهشتی

زینب داوودی

گروه زمین شناسی دانشگاه بین المللی امام خمینی

چکیده

مجموعه دگرگونی گشت در باختر رشت واقع است. سنگ های دگرگونی گشت رودخان بخشی از این مجموعه دگرگونی محسوب می شود. متاپلیت ها (شیست، گنیس و میگماتیت) مهمترین واحد سنگی منطقه گشت رودخان می باشند. کانی های شاخص شامل استارولیت، گارنت، سیلیمانیت و کیانیت هستند. میگماتیت ها عمدتا از نوع متاتکسیت بوده و ساختارهای استروماتیکی، لکه ای، چین خورده و شبکه ای نشان می دهند. کانی های سنگ ساز اصلی ملانوسوم عاری از مسکویت میگماتیت ها، سیلیمانیت و بیوتیت می باشند. در ملانوسوم بعضی از نمونه ها گارنت نیز وجود دارد. کانی های سنگ ساز لوکوسوم کوارتز، فلدسپارآلکالن و پلاژیوکلاز است. تورمالین، گارنت، مسکویت و سیلیمانیت کانی های فرعی لوکوسوم هستند. میانگین دما و فشار دگرگونی محاسبه شده، توسط نرم افزار ترموکالک و دما- فشارسنج های قراردادی برای نمونه های شیستی، گنیسی و میگماتیتی به ترتیب ۶/۸ و ۶۳۰، ، ۷/۶ و ۶۵۰ و ۳/۶ کیلوبار و ۷۲۰ درجه سانتی گراد است. پاراژنزهای کانی شناسی و گرادیان زمین گرمایی منتج از محاسبات دما- فشارسنجی متاپلیت های گشت رودخان، با گرادیان دگرگونی نوع بارووین یا کوهزایی مطابقت دارد. احتمالا مجموعه گشت، بیانگر سنگ های دگرگونی اعماق متوسط پوسته ای، جایگاه تکتونیکی برخوردی بین بلوک البرز و صفحه توران می باشد که بر اثر واکنش آب زدایی مسکویت، ذوب بخشی متاپلیت ها و تشکیل لوکوگرانیت های هم جوار روی داده است.

کلیدواژه ها

متاپلیت, دما- فشارسنجی, گشت رودخان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.