بررسی آثار تغذیه ای لسیتین سویا و ویتامین E بر شاخص های کیفی اسپرم در خروس های اجداد هوبارد

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه علوم دامی ایران، دوره: 52، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_IJAS-52-3_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 211
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شهرام شعبانی

دانشجوی دکتری، گروه علوم دامی، واحد شهر قدس، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

مرتضی مهری

استادیار، گروه علوم دامی، واحد شهر قدس، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

فاطمه شیرمحمد

استادیار، گروه علوم دامی، واحد شهر قدس، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

محسن شرفی

استادیار، گروه علوم دام و طیور، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

چکیده

با به کارگیری ۳۶ قطعه خروس اجداد هوبارد در سن ۴۵ هفتگی، آزمایشی با هدف بررسی اثر ویتامین E و لسیتین سویا در خوراک، بر برخی فراسنجه­های کیفی و کمی اسپرم طراحی شد. آزمایش در طی ۶۰ روز و با چیدمان فاکتوریل (۲×۲) در قالب طرح کاملا تصادفی با دو سطح لسیتین (صفر و یک درصد در هر کیلوگرم خوراک) و دو سطح ویتامین E (صفر و ۳۰۰ میلی­گرم در کیلوگرم خوراک) انجام گرفت. اسپرم گیری در روزهای صفر، ۲۰، ۴۰ و ۶۰ آزمایش انجام شد. نتایج نشان داد بالاترین غلظت و بیشترین جنبایی کل در اسپرم خروس­هایی مشاهده شد که جیره حاوی ویتامین E + لسیتین سویا دریافت کرده بودند (۰۵/۰P< ). حجم اسپرم و صفات وابسته به جنبایی نیز تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت. همچنین با اینکه تیمارهای آزمایشی اثری بر درصد مورفولوژی غیرنرمال، و درصد اسپرم با DNA آسیب­دیده نداشت، اما یکپارچگی غشای پلاسمایی، و زنده­مانی اسپرم تحت تاثیر تیمار حاوی لسیتین سویا + ویتامین E افزایش معنی­داری یافت. کمترین میزان مالون­دی­آلدئید در منی خروس­هایی یافت شد که همزمان لسیتین سویا و ویتامین E دریافت کرده بودند (۰۵/۰P< ). بررسی اثر متقابل زمان× جیره در خصوص صفات جنبایی کل و پیش­رونده، غلظت اسپرم، زنده­مانی، یکپارچگی غشا و میزان مالون­دی­آلدئید نشان داد که این صفات در روزهای پایانی آزمایش، متاثر از تیمار حاوی ویتامین E + لسیتین سویا بهبود یافتند (۰۵/۰P< ). بنظر می­رسد به کارگیری همزمان ویتامین E و لسیتین سویا در جیره خروس­های مسن، منجر به بهبود وضعیت کیفی اسپرم شود.

کلیدواژه ها

اسپرم, خروس, لسیتین سویا, ویتامین E

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.