تعیین محدوده آسایش حرارتی در فضای ارزیابی کمیت و کیفیت نور در سالن های مطالعه و عرضه راهکارهای اصلاحی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله صفه، دوره: 31، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_SOFEH-31-4_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 338
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نیما فروزنده شهرکی

کارشناسی ارشد رشته معماری و انرژی، دانشکده معماری و شهرسازی، دانشگاه شهید بهشتی

هانیه احمدی جوشقانی

کارشناسی ارشد رشته معماری و انرژی، دانشکده معماری و شهرسازی، دانشگاه شهید بهشتی

هانیه نورکجوری

کارشناسی ارشد رشته معماری و انرژی، دانشکده معماری و شهرسازی، دانشگاه شهید بهشتی

زهراسادات زمردیان

استادیار دانشکده معماری و شهرسازی، دانشگاه شهید بهشتی

چکیده

دریافت نور روز در فضاهای ساخت انسان در شمار مهم ترین عوامل ارتقای کیفیت زیست در این محیط ها محسوب می گردد. این عامل در کاربری هایی با نیازهای خاص، مانند سالن های مطالعه، اهمیت دوچندان می یابد. به طورکلی کمیت و کیفیت دریافت نور روز در یک فضا با استفاده از شاخص های مختلفی قابل ارزیابی است. در این پژوهش عملکرد بصری سالن های مطالعه هفت دانشکده دانشگاه شهید بهشتی در شهر تهران از طریق شبیه سازی با نرم افزار رادیانس ارزیابی و شاخص های مربوطه محاسبه و سپس این مقادیر با استانداردهای ملی و بین المللی مقایسه شده است. در گام بعد، به منظور بهبود شرایط بصری، راهکارهایی پیشنهاد و در هرکدام از فضا های مورد بررسی، متناسب با نتایج اولیه، اعمال شده و میزان اثرگذاری هرکدام از راهکارها بر بهبود کمیت و کیفیت نور روز عرضه گردیده است. در این مقاله صحت مدل های شبیه سازی، با استفاده از برداشت میدانی، بررسی گردیده و بعد به منظور مطالعه میزان تاثیرات متناظر با هریک از راهکارهای مورد بررسی در حوزه کفایت و توزیع نور در فضا، آسایش بصری (خیرگی)، و انرژی روشنایی مورد نیاز استفاده شده اند. درنهایت، بر اساس نتایج به دست آمده در بخش شبیه سازی و هزینه های به کارگیری آن ها، راهکارهایی برای هر فضا پیشنهاد شده است. بر اساس ارزیابی اولیه کتابخانه های مورد بررسی، ، در پنج مورد مشکل دریافت نشدن نور کافی در روز و در یک کتابخانه دریافت بیش از حد نور و وجود خیرگی بوده است، یک کتابخانه هم مشکلی در این زمینه نداشت. مقادیر مربوط به توزیع نور روز (UDI۳۰۰-۳۰۰۰) در فضاهای دارای مشکل در دریافت نور روز، از بازه ۶ تا ۵۹٪ در مدل پایه به مقادیر ۲۴ تا ۱۰۰٪ ارتقا یافته است. موثرترین راهکارها برای بهبود وضعیت کتابخانه ها افزایش و بهبود ضریب بازتاب نور با رنگ آمیزی مجدد سطوح فضا، اجرای نورگیر سقفی، و ارتقای ضریب عبور نور شیشه ها با حفظ و نگه داری و یا تغییر شیشه های فضا بوده است. همچنین مصرف انرژی الکتریکی متناظر با نورپردازی مصنوعی در کتابخانه ها از ۴ تا ۵۸٪ بهبود داشته است. نتایج این پژوهش می تواند راهنمایی اجرایی برای ارتقای عملکرد فضاهای کتابخانه ای از نظر دریافت نور روز، آسایش، و مصرف انرژی روشنایی در فضاهای کتابخانه ای باشد.

کلیدواژه ها

نور روز, خیرگی, کتابخانه, آسایش بصری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.