بررسی ادبیات عامه در مثنوی مولانا

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: دهمین همایش ملی متن پژوهی ادبی فرهنگ، هنر و ادبیات عامه
  • کد COI اختصاصی: MATNPAGOOHI10_013
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 240
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه حاجی قاسملو

مدرس دانشگاه فرهنگیان، "

آیت شوکتی

استادیار گروه زبان و ادبیات فارسی، واحد خوی، دانشگاه آزاد اسلامی، خوی، ایران.

چکیده

بحث، بررسی و مطالعه فولکلور، آداب و رسوم و باورهای عامیانه آثار بر جای مانده از دوران گذشته کمک شایانی به بازشناسی جامعه آن روزگاران می کند. کتب بازمانده از این ازمنه، آیینه ای تمام نما از زندگی مردم زمان شاعر را نشان می دهد؛ آیینه ای که باز گوی فرهنگ و اعتقادات ملی، مذهبی و مردم است. یکی از این آثار مثنوی مولوی است که با مطالعه فولکلور آن فرهنگ مردم قرن هفتم را می توان به خوبی لمس کرد. بررسی فرهنگ مردم در مثنوی، این نکته را بر خواننده روشن می سازد که پیوستگی بسیار پرمعنایی بین آنچه بشر امروزی به آنها پایبند است با آنچه در مثنوی آمده، وجود دارد. مطالعه حکایات مثنوی بیانگر این امر است مردم و اجتماع سهمی بسزا در خلق و روند حکایات دارند. در این جستار تعدادی از این باورها با ذکر شاهد مثال ابیات بیان و بررسی شده است. اعتقادات مردم آن روزگار درباره جغد و مسکن گزیدن آن در ویرانه، گنج و مار، چشم زخم و چگونگی مقابله با آن، پری و چرایی حبس آن در شیشه، تاثیر آسمان و حرکت ستارگان در سرنوشت انسان، تابش خورشید و لعل، و ارتباط بین نعل و آتش و...

کلیدواژه ها

باورهای عامیانه، فرهنگ عامه، مثنوی، مولوی، آداب و رسوم

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.