بررسی روند تغییرات زمانی- مکانی بارش پاییزه شمال غرب کشور

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهشهای تغییرات آب و هوایی، دوره: 2، شماره: 8
  • کد COI اختصاصی: JR_CCR-2-8_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 185
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی پناهی

استادیار گروه جغرافیا، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران

سید محمد حسینی

استادیار اقلیم شناسی، دانشگاه سید جمال الدین اسدآبادی، همدان، ایران

فرحناز خرم آبادی

دانش آموخته کارشناسی ارشد اقلیم شناسی شهری، دانشگاه تبریز.تبریز. ایران

فرشته قوی بنیاد

دانش آموخته کارشناسی ارشد ژئومورفولوژی در برنامه ریزی محیطی، دانشگاه حکیم سبزواری. سبزوار. ایران

چکیده

بارش مهم ترین متغیر آب شناختی است که پیوند میان جو و فرآیندهای سطحی را برقرار می­سازد. سه چهارم گرمای جو حاصل آزادسازی گرمای نهان تبخیر است. لذا پهنه بندی اقلیمی بارش فصل پاییز جهت دستیابی به توسعه همه جانبه در ابعاد مختلف مکانی-زمانی ضروری می­باشد. برای این منظور از داد­ه­های روزانه فصل پاییز در ۲۱ ایستگاه سینوپتیک منطقه مورد مطالعه با دوره آماری مشترک ۳۲ (۱۹۸۹-۲۰۱۸) مورد واکاوی قرار داده است. بعدازآن که داده­های مفقودی به روش جرم مضاعف توسط نرم­افزار (spss) بازسازی و تکمیل گردید، این داده­ها وارد محیط (EXCEL) شده و ماتریسی به صورت آرایه­ای به حالت R با ابعاد ۲۱×۳۴۹۱ تهیه شد. در این تحقیق برای اطلاع از وضعیت نرمال بودن داده­ها از آزمون کلموگروف-اسمیرنوف و روند تغییرات آن­ها از آزمون من-کندال با نرم افزار (MINITAB) استفاده شده است. پس از هنجار سازی، یک تحلیل عاملی با چرخش متعامد واریماکس بر روی آرایه بهنجار شده، اعمال گردید و مشخص شد درمجموع بیش از ۱۶/۶۸ درصد پراش داده­ها توسط اقلیم بارش پاییزه منطقه توجیه می­شود؛ که از میان عوامل، عامل اول ۶۱ درصد و عامل دوم ۷ درصد مهم­ترین مقادیر پراش داده­ها را بیان می کند. با انجام تحلیل خوشه­ای سلسله مراتبی و با روش ادغام وارد بر روی ماتریس نمرات عامل­ها، دو ناحیه اصلی و خرده ناحیه بارشی شناسایی شدند. این نواحی عبارت اند از: نواحی پربارشی و نواحی بارشی متوسط؛ بنابراین می توان گفت سهم بارش پاییزه حاصل از سامانه­های محلی (بارش همرفتی، کوهستانی، جبهه­های محلی و...) و عوامل مکانی(عرض جغرافیایی، موقعیت نسبی ایستگاه­ها و...) در بخش جنوب غربی بیشتر است؛ و بخش­های جنوب غربی به خصوص ایستگاه پیرانشهر بیشینه­ی بارش افزون­تر از سامانه­های همدید را دریافت می کند. همچنین زمان وقوع بیشینه بارش فصل پاییز در نواحی بارشی متوسط شمال غرب حاصل از سامانه های­ همدید و  عوامل مکانی در ماه نوامبر در نیمه ­جنوب غربی رخ می­دهد.

کلیدواژه ها

آ: آزمون کلموگروف اسمیرنوف, تحلیل عاملی, خوشه بندی سلسله مراتبی, شمال غرب ایران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.