پیش بینی موفقیت توسعه محصول جدید با استفاده از ترکیب تحلیل عاملی و شبکه عصبی مصنوعی

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه مدیریت بهره وری، دوره: 10، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JPMI-10-2_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 270
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

غلامرضا سلطانی فسقندیس

دانشجوی دکتری مدیریت تحقیق در عملیات، پردیس بین الملل، دانشگاه فردوسی مشهد

علیرضا پویا

دانشیار دانشکده علوم اداری و اقتصاد، گروه مدیریت دانشگاه فردوسی مشهد

مصطفی کاظمی

استاد دانشکده علوم اداری و اقتصاد، گروه مدیریت دانشگاه فردوسی مشهد

زهرا ناجی عظیمی

دانشیار دانشکده علوم اداری و اقتصاد، گروه مدیریت دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

موفقیت محصولات جدید به عنوان برترین عامل برای موفقیت شرکت­ها و حتی بقای آنها محسوب می­شود. با این حال بررسی­های متعدد نشان می­دهد که نرخ شکست توسعه محصول جدید به عنوان یک معضل اساسی در بسیاری از شرکت­ها مطرح بوده است. شرکت­های بسیاری سعی دارند تا قبل از توسعه محصول جدید، اقدام به پیش­بینی موفقیت توسعه محصول جدید نمایند. بر همین اساس نیز هدف این تحقیق پیش­بینی موفقیت توسعه محصول جدید با استفاده از ترکیب روش­های تحلیل عاملی و شبکه عصبی مصنوعی در صنایع غذایی و آشامیدنی می­باشد. این تحقیق براساس هدف کاربردی و براساس روش انجام کار توصیفی بوده است. جامعه آماری این تحقیق، شرکت­های تولید کننده مواد غذایی و آشامیدنی استان آذربایجان­شرقی در سال ۱۳۹۴ بوده است. به منظور جمع­آوری داده­ها در این تحقیق از دو پرسشنامه استفاده شده است که بعد از اطمینان از روایی و پایایی آن در بین جامعه آماری توزیع گردیده است. به منظور تجزیه و تحلیل داده­ها در این تحقیق از روش­های تحلیل عاملی و شبکه عصبی مصنوعی استفاده شده است. نتایج تجزیه و تحلیل داده­ها نشان دهنده وجود شش سازه اصلی مفهوم­سازی محصول جدید، گرایش به بازار، گرایش به طراحی، گرایش به عوامل فنی و تکنولوژی، استفاده از منابع و مدیریت توسعه محصول جدید به عنوان عوامل موثر در موفقیت توسعه محصول جدید بوده است. همچنین پیش­بینی موفقیت توسعه محصول جدید با استفاده از شبکه عصبی مصنوعی نشان می­دهد که شبکه طراحی شده در ۸۱ درصد موارد قادر به پیش­بینی صحیح موفقیت توسعه محصول جدید بوده است.

کلیدواژه ها

موفقیت توسعه محصول جدید, تحلیل عاملی, شبکه عصبی مصنوعی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.