تبیین نقش حکمی سازی اسلامی معماری در راستای پشتیبانی تولید و رفع موانع اقتصاد مسکن

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: اولین همایش ملی علوم انسانی وحکمت اسلامی
  • کد COI اختصاصی: NCHIW01_112
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 153
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

راضیه لبیب زاده

گروه معماری، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایرا ن

چکیده

معماری و مسائل مرتبط به آن براساس انظار مختلفی قابلیت تعریف و بازخوانی دارد، یکی از دیدگاه های ناظر بر معماری، بررسی نقش آن در اقتصاد و تولید است. به نظر میرسد کمیت محوری اقتصادی در تعاریف دیدگاه از معماری منجر به فراموشی کیفیات فضایی آن شده که دلیل معضالت و مصائب مختلفی در معماری و شهرسازی معاصر است. از طرفی نمیتوان نقش معماری )به طور خاص مسکن سازی( در تولید و پشتیبانی از اقتصاد را نادیده گرفت. بنابراین هدف این پژوهش ارائه راهکاری بینادین برای تعالی معماری در مباحث کمیت محور اقتصادی مرتبط با آن است. برای نیل به این هدف، نقش معماری در تولید و پشتیبانی از اقتصاد با استفاده از روش تحقیق «همبستگی»، بررسی و راهکارهای تعالی معماری برای انبوه سازی مسکن ارائه خواهد شد.براساس یافته های تحقیق میتوان گفت، «تورم» یکی از مهمترین دلایل در عدم رونق تولید و کسب وکار است که ریشه در «نقدینگی» و «پشتوانه ضعیف پول ملی» دارد، از طرفی نیاز به مسکن یکی از مهمترین احتیاجات جامعه ایرانی در دو دهه اخیر بیان میشود.پس میتوان گفت در صورتی که حجم زیادی از نقدینگی به سمت «تولید مسکن» هدایت شود، بخش زیادی از مشکل نقدینگی حل شده و با «تولید معماری ارزشمند» پشتوانه ای قوی برای پول ملی ایجاد میشود، این امر میتواند با کاهش تورم بستر رونق اقتصادی را فراهم آورده و یکی از مشکلات جامعه )مشکل مسکن( را کاهش دارد. الزم به ذکر است این دیدگاه اقتصادی در صورتی که کمیت محور باشد، معضلات اجتماعی فراوانی به همراه خواهد داشت، بنابراین ضروریست از مبانی و مفاهیم حکمت اسلامی برای تعالی معماری و شهرسازی معاصر بهره مند شد، بنابراین نقش حکمت اسلامی در تولید مسکن ایرانی-اسلامی موجب تعالی «خانه سازی» در مقابل «کمیت محوری ساختمان سازی» خواهد شد. با توجه به این گزاره میتوان ادعا کرد «خانه سازی» براساس مفاهیم حکمی، موجب کاهش نقدینگی و بالتبع آن کاهش تورم میشود، که این امر باعث رونق اقتصاد و افزایش ارزش پول ملی را به همراه خواهد شد. از طرفی توجه به حکمت اسلامی در خانه سازی موجب اعتلای کیفیت فضا شده که خود عامل مهمی درایجاد آرامش روحی در راستای شکل گیری جامعهای پویا خواهد بود، پس میتوان معماری اسلامی را به عنوان کنشی هنری-اجتماعی-اقتصادی برای رونق تولید و پشتیبانی از اهداف متعالی جامعه اسلامی -ایرانی معرفی کرد.

کلیدواژه ها

آرمانشهر ایرانی-اسلامی ، تعالی مسکن سازی، خانه سازی، حکمت اسلامی .

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.