واکاوی عوامل ژئوپلیتیکی بسترساز بحران در کنش های بین ایران و امارات با تاکید بر اختلافات سرزمینی در منطقه ژئوپلیتیکی خلیج فارس

سال انتشار: 1397
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 106

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

PERSIANGOLF12_029

تاریخ نمایه سازی: 30 دی 1400

چکیده مقاله:

منطقه ژئوپولیتیکی خلیج فارس به دلیل وجود ذخایر عظیم نفت همواره جزء مناطق حساس ومورد توجه قدرت های منطق های و فرامنطقه ای بوده است. جغرافیای منحصر به فرد خلیج فارس ومنابع ارزشمند موجود در آن باعث شده است تا کشورهای اطراف خلیج نسبت به مرزها و منابعتحت مالکیتشان حساسیت ویژه ای داشته باشند که موجب حساسیت و دقت در تعیین مرزها و درنهایت بروز اختلافات ارضی در این منطقه شده است. از جمله اختلافات ارضی مهم، مرز تعییننشده بین ایران و امارات در محدوده جزایر تنب بزرگ، کوچک و ابوموسی است. در این مقاله سعیشده است تا زمینه های بروز این اختلاف در روابط ایران و امارات در قالب ۳ نظریه و فرضیه موردبررسی قرار گیرد: نظریه آیکونوگرافی ژان گاتمن، فرضیه ژاک آنسل و مصلحت اندیشی قدرت هایبزرگتر در منطقه. آگاهی از این زمینه ها برای ارائه هر راه حلی در مورد رفع این اختلاف و تعیینمرز نهایی، مفید و موثر خواهد بود؛ زیرا اگر مشکلات فرعی مابین دوکشور که سبب بروز اختلافاتارضی می شود به شکل معقولانه ای رفع شود، مشکلات مرزی نیز راحتتر مورد بررسی و توافق قرار می گیرد.

نویسندگان

محسن زمانی

دانشجوی دوره دکتری جغرافیای سیاسی گرایش سازمان سیاسی فضا، دانشکده جغرافیا، دانشگاه تهران

محمدرضا طاهری

کارشناسی ارشد جغرافیای سیاسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی