کاربرد فناوری بلاک چین در زمینه مدیریت بیماری نوظهور کووید- ۱۹

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: چهارمین همایش فناوری اطلاعات و ارتقاء سلامت با محوریت سلامت هوشمند
  • کد COI اختصاصی: THPC04_106
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 273
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

لیلا شاهمرادی

دانشیار گروه مدیریت اطلاعات سلامت، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران

محمدرضا مظاهری حبیبی

استادیار گروه فناوری اطلاعات سلامت، مرکز آموزش عالی علوم پزشکی وارستگان، مشهد، ایران

علیرضا بنای یزدی پور

دانشجوی دکترای تخصصی مدیریت اطلاعات سلامت، گروه مدیریت اطلاعات سلامت، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران-مرکز پژوهش های علمی دانشجویان، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران

چکیده

مقدمه: پاندمی کووید- ۱۹ از اواخر سال ۲۰۱۹ باعث ایجاد بحران جدی در حوزه بهداشت جهانی شده است.فناوری های متعددی در راستای کمک به مدیریت این بیماری می توانند به کار گرفته شوند که یکی از آنها،فناوری بلاکچین می باشد. بنابراین، هدف پژوهش حاضر، بررسی کاربرد فناوری بلاکچین در حوزه مدیریتبیماری کووید- ۱۹ بود.روش پژوهش: این پژوهش به صورت مروری در سال ۲۰۲۱ و از طریق جستجو در پایگاه های اطلاعاتی معتبراز قبیل PubMed ، Web of Science و Scopus با کلیدواژه های " Blockchain " ،" COVID-۱۹ ،"" Coronavirus " و " Healthcare " و بدون محدودیت زمانی انجام شد. همچنین، منابع مقالات جهت اطمیناناز کامل بودن نتایج جستجو، بررسی گردید. پس از حذف عناوین تکراری با کمک نرم افزار EndNote ، عنوانو چکیده مقالات توسط پژوهشگران مورد بررسی قرار گرفت و مقالاتی که مطابق با معیار ورود پژوهش حاضربود، وارد مطالعه شدند.یافته ها: در این پژوهش ۵۳ مقاله بازیابی شد که براساس معیارهای ورود به مطالعه، ۲۱ مقاله جهت بررسیتمام متن انتخاب شدند. نتایج پژوهش حاضر نشان داد که فناوری بلاکچین به دلیل ویژگی های غیرمتمرکزبودن، امنیت بالا، حفظ محرمانگی، شفافیت بالا و عدم دستکاری اطلاعات سلامت بیماران، یکپارچگی داده هاو قابلیت دسترسی افراد مجاز در هر زمان و هر مکان به اطلاعات سلامت بیماران می تواند در زمینه مدیریتبیماری کووید- ۱۹ کمک کننده باشد. به دلیل وجود این ویژگی ها، فناوری بلاکچین می تواند در زمینه مدیریتپرونده پزشکی بیماران کرونایی، کاهش هزینه ها، ردیابی بیماران کرونایی، تبادل اطلاعات سلامت آنها در میانمراکز ارائه دهنده مراقبت سلامت، شناسایی بیماران کرونایی و افرادی که به کشور دیگری سفر کرده اند و ارائهداده های دقیق و صحیح از بیماران کرونایی و امکان تجزیه و تحلیل آن داده ها، کمک کننده باشد. همچنین،در زمینه مدیریت زنجیره تامین دارو و تزریق واکسن کرونا و جلوگیری از تقلب در این زمینه کمک کنندهخواهد بود.نتیجه گیری: فناوری بلاکچین به دلیل ویژگی هایی که دارد این امکان را فراهم می کند تا سیاست گذاران ومدیران حوزه سلامت بتوانند با در اختیار داشتن اطلاعات دقیق و صحیح، تصمیمات لازم را در جهت مدیریتو ریشه کنی این بیماری اتخاذ کنند.

کلیدواژه ها

بلاکچین، کووید- ۱۹، ویروس کرونا، مراقبت سلامت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.