اثر کم آبیاری با آب شور بر عملکرد و صفات رویشی گیاه اسفناج (Spinacia Oleraceae L.) در یک اقلیم خشک

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مهندسی آبیاری و آب ایران، دوره: 12، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_WATER-12-2_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 253
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

هادی دهقان

گروه علوم و مهندسی آب، مرکز آموزش عالی کاشمر، کاشمر

مهدی مکاری

استادیار گروه علوم و مهندسی آب، مرکز آموزش عالی کاشمر

مسعود محمدی

دانش آموخته دکتری، گروه علوم و مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد

جواد رمضانی مقدم

عضو هیات علمی دانشگاه اردبیل

چکیده

به دلیل کمبود شدید آب شیرین در مناطق خشک و نیمه­خشک، کشاورزان مجبورند از روش­های کم­آبیاری همراه با آب شور استفاده کنند. برای کمی کردن اثر کم­آبیاری و شوری بر عملکرد و اجزای عملکرد گیاه اسفناج، یک آزمایش گلدانی از تاریخ ۱۱ آبان ۱۳۹۷ تا ۲۸ دی ۱۳۹۷ انجام شد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار شامل سه سطح آبیاری (شامل آبیاری کامل (۱۰۰% نیاز آبی)= W۱، W۱۷۵%= W۲ و W۱۵۰%= W۳) و سه فاکتور شوری (آب شرب ۷۵/۰=S۱، ۴=S۲، ۸=S۳ دسی­زیمنس بر متر) در اقلیم خشک کاشمر اجرا گردید. نتایج نشان داد که تنش جداگانه شوری و کم­آبیاری بر صفات گیاه شامل وزن تر اندام هوایی، سطح برگ، ارتفاع گیاه، ارتفاع ساقه، طول ریشه، وزن خشک اندام هوایی و وزن خشک ریشه اثر معنی­داری داشته است، ولی اثر متقابل شوری و کم­آبیاری بر صفات مذکور معنی­دار نبود. با افزایش شوری و کم­آبیاری، خصوصیات مورفولوژیک گیاه کاهش یافتند، به عنوان مثال، حداکثر وزن تر اندام هوایی گیاه (۱۵/۱۴۷ گرم در بوته مربوط به تیمار W۱S۱ و کمترین آن (۳۶/۳۸ گرم در بوته) مربوط به تیمار W۳S۳ بود. نتایج مقایسه میانگین صفات رویشی گیاه نشان داد بین تیمار ۱۰۰ درصد نیاز آبی با شوری­های ۷۵/۰ و ۴ دسی­زیمنس بر متر اختلاف معنی­داری وجود نداشت، اما در تیمار شوری شاهد ( ۷۵/۰ دسی­زیمنس بر متر) بین سطوح مختلف کم­آبیاری تفاوت معنی­داری وجود دارد. با توجه به نتایج فوق می­توان گفت که گیاه اسفناج نسبت به کم­آبیاری حساس­تر از شوری بوده و بایستی در طول فصل رشد از اعمال کم­آبیاری به گیاه اجتناب شود.

کلیدواژه ها

اسفناج, تنش شوری, طرح کاملا تصادفی, کاشمر, کم آبیاری, Minitab

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.