نور امپرسیونیستی در سینمای عباس کیارستمی (مطالعه ای بر فیلم باد ما را با خود خواهد برد)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مبانی نظری هنرهای تجسمی، دوره: 6، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_VISUA-6-2_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 457
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اسداله غلامعلی

استادیار گروه سینما. دانشکده هنر. دانشگاه دامغان

سارا صادقی نیا

استادیار گروه تلویزیون و هنرهای دیجیتال دانشکده هنر دانشگاه دامغان

چکیده

سینما به عنوان هنری چندوجهی به هنرهایی چون ادبیات، موسیقی و هنرهای تجسمی به­ ویژه نقاشی وابسته است. تصویر، مهم ­ترین عنصر سینما، وام­دار هنرهای بصری است. در زبان تجسمی عناصر و کیفیت­ های بصری به عنوان مبانی و الفبای هنری در شکل­گیری یک اثر تجسمی از اهمیت ویژه­ای برخوردار هستند. سینما برای شکل­ گیری تصویر به عناصر تصویری نیاز دارد. در حقیقت، هم­نشینی عناصر تصویری بر اساس زبان تجسمی موجب شکل­ گیری تصویر سینمایی است. این هم­نشینی در قاب فیلم، هم چون پرده نقاشی باعث انتقال انرژی تاثیرگذار تصویر به بیننده می­ شود. با توجه به ارتباط تنگاتنگ بین سینما و نقاشی، پژوهش حاضر در نظر دارد، عنصر نور را در سبک نقاشی امپرسیونیسم قرن ۱۹ فرانسه و فیلم ­های عباس کیارستمی بررسی نماید. برای رسیدن به هدف پژوهش، تعدادی از آثار کیارستمی که منطبق با هدف پژوهش بود، انتخاب و مورد واکاوی قرارگرفت. بررسی­ ها نشان می ­دهند، نقش نور درآثار کیارستمی با اهدافی که امپرسیونیست ­ها از کاربرد آن در آثارشان دنبال می ­کردند، هم ­راستا و چه بسا، در برخی موارد کاملا برهم منطبق است (فیلم باد ما را با خود خواهد برد). در نهایت، نور می­ تواند به عنوان عنصری مستقل و قابل کنترل در خدمت هنرمند و تفکر او قرار گیرد و تعیین میزان بازتابش نور می­ تواند نوع جدیدی از کاربرد نور را در اختیار هنرمند و ارائه مفاهیم تازه در حوزه هنرهای تجسمی وارد نماید. 

کلیدواژه ها

امپرسیونیسم, سینما, نور, باد ما را با خود خواهد برد, عباس کیارستمی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.