مقیاس کوتاه الکترونیکی مشکلات سلامت روانی نوجوانان متوسطه یکم- نسخه معلم

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه اندازه گیری تربیتی، دوره: 11، شماره: 41
  • کد COI اختصاصی: JR_JEM-11-41_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 279
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سعید اکبری زردخانه

استادیار دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران

پروین صالح زاده

دانشجوی دکتری دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران

علی محمد زنگانه

دکتری پزشکی، معاونت پیشگیری قوه قضاییه، تهران، ایران

نادر منصورکیایی

دکتری تخصصی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه علامه طباطبائی، تهران، ایران

محمد مصطفوی

دکتری تخصصی، امور تربیتی و مشاوره وزارت آموزش وپرورش، تهران، ایران

محسن جلالت دانش

کارشناسی ارشد حقوق جزا، معاونت پیشگیری قوه قضاییه، تهران، ایران

سیدعین اله طیموری

دانشجوی دکتری دانشگاه آزاد اسلامی، قم، ایران

سیامک طهماسبی

استادیار دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی، تهران، ایران

چکیده

چکیده اهمیت شناسایی تغییرات سلامت روان دانشآموزان و ضرورت غربالگری با استفاده از ابزارهای دقیق و معتبر متناسب با ویژگیهای بومشناختی جامعه ایران، محققان این پژوهش را بر آن داشت تا به منظور تهیه نسخه کوتاه مقیاس الکترونیکی مشکلات سلامت روانشناختی- فرم معلم برای دانشآموزان دوره متوسطه یکم اقدام نمایند. جامعه آماری این پژوهش را دانشآموزان دوره یکم متوسطه سیویک استان کشور تشکیل می دهد. در هر استان دو شهر به روش نمونه گیری هدفمند، در هر شهر دو مدرسه به شیوه تصادفی ساده انتخاب و کلیه دانش آموزان دوره متوسطه یکم وارد گروه نمونه شدند. نمونه دانش اموزی مشتمل بر ۱۱۴۸۴ دانش آموز (۶۴۰۳ دختر و ۵۰۸۱ پسر) بود. تحلیل آیتم ها نشانگر ویژگی های روان سنجی مناسب برای بخش اعظمی از آیتم ها بود. نتایج تحلیل عامل تاییدی نیز نشان داد که مدل هشت مولفهای با چهل آیتم مبتنی بر دیدگاه متخصصان بهترین برازش را با داده ها نشان می دهد. ضرایب مسیر استاندارد آیتم ها بین ۳۴/۰ تا ۸۷/۰ بدست آمد که نشانگر روایی واگرای مناسب و همچنین شاخص میانگین واریانس استخراج شده (بین ۴۶/۰ و ۷۳/۰) آیتم ها نیز نشان-دهنده روایی همگرای آن ها است. اعتبار خرده مقیاس ها نیز براساس ضریب اعتبار ترکیبی (بین ۸۳/۰ تا ۹۳/۰) و آلفای کرونباخ (بین ۸۰/۰ تا ۹۳/)۰ مطلوب حاصل شد. به عبارت دیگر مقیاس کوتاه از انسجام درونی لازم برخوردار است. همبستگی بین مولفه ها و با نمره کل در دامنه قابل قبولی بود. مقایسه ساختار عاملی گروه های دختر و پسر حاکی از برازندگی مناسب و معادل برای هر دو گروه است. این یافته نشانگر تغییرناپذیری ساختار ابزار در این دو گروه بود و شواهدی برای یکسانی مفاهیم و سازه مورد سنجش است. لذا می توان نتیجه گرفت ویژگیهای روانسنجی حاکی از مناسب بودن فرم کوتاه پرسشنامه سلامت روانشناختی برای استفاده در فرایند غربال گری در جامعه دانشآموزان متوسطه یکم جامعه ایران است.

کلیدواژه ها

غربالگری سلامت روانشناختی , نوجوانی , دوره یکم متوسطه , تحلیل عامل تاییدی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.