فرارسی فناورانه در صنعت اکتشاف و تولید نفت با رویکرد یادگیری و توسعه توانمندی های فناورانه (بخش ازدیاد برداشت نفت در ایران)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه مدیریت توسعه فناوری، دوره: 9، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JTDM-9-2_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 188
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سینا طریقی

دانشجوی دکتری مدیریت تکنولوژی. دانشکده مدیریت اقتصاد و مهندسی پیشرفت، دانشگاه علم و صنعت ایران، تهران.

سعید شوال پور

عضو هیئت علمی دانشکده مدیریت اقتصاد و مهندسی پیشرفت، دانشگاه علم و صنعت ایران، تهران.

چکیده

برای اقتصادهای مبتنی بر منابع مانند ایران، مهم ترین راه برون­ رفت از وابستگی به خام­ فروشی، توسعه فناورانه در صنعت مربوطه است. پژوهش حاضر به بررسی مسیر توسعه و فرارسی فناورانه شرکت های اکتشاف و تولید ایرانی با تمرکز بر بخش ازدیاد برداشت نفت پرداخته است. این مسیر با رویکرد انباشت توانمندی های فناورانه از طریق انواع یادگیری تجربه ­بنیاد و پژوهش ­بنیاد در دو مرحله بررسی شده است. در مرحله اول، ابتدا با درنظرگرفتن ماهیت صنعت ازدیاد برداشت نفت بررسی شد که کدام یک از انواع یادگیری در آن کاربرد دارد. سپس، با استفاده از روش تحلیل مضمون و مرور معتبرترین منابع، سه مفهوم یادگیری، توانمندی و فرارسی فناورانه در یک چارچوب واحد تحلیل شدند تا مراحل حرکت از انواع یادگیری تا رسیدن به انواع فرارسی فناورانه مشخص شود. در مرحله دوم، دو شرکت اکتشاف و تولید داخلی مورد مطالعه قرار گرفتند تا سطح توانمندی و الگوی فرارسی دنبال­شده توسط آن­ها مشخص شود. یافته ­های پژوهش نشان می دهد که شرکت اول الگوی فرارسی دنباله­ روی مسیر را با انباشت توانمندی سطح عملیاتی از­طریق یادگیری تجربه ­بنیاد در­پیش­ گرفته و شرکت دوم با اضافه کردن سازوکار های یادگیری پژوهش ­بنیاد و انباشت توانمندی سطح نوآورانه الگوی فرارسی خلق مسیر را دنبال کرده است.

کلیدواژه ها

فرارسی فناورانه, یادگیری پژوهش بنیاد, یادگیری تجربه بنیاد, توانمندی های فناورانه, اکتشاف و تولید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.