بررسی نظریات هویت اجتماعی اسلامی-ایرانی در دوره معاصر

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های اجتماعی اسلامی، دوره: 27، شماره: 123
  • کد COI اختصاصی: JR_ISC-27-123_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 272
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدرضا قائمی نیک

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم اسلامی رضوی

چکیده

مسئله هویت هرچند عمری به درازای تاریخ بشری دارد، اما در جهان اسلامی-ایرانی معاصر، با توجه به آشنایی نابهنگام مسلمین و مخصوصا ایرانیان با تمدن مدرن غربی، زمینه طرح مجدد و تامل در آن مطرح شده است. توجه به هویت به عنوان یک مسئله در ایران، تحت تاثیر نظریات مختلف هویتی است که در جهان مدرن غربی، در طول چند سده پس از دوره رنسانس شکل گرفته و پس از مواجهه ایرانیان با تمدن غربی، در قالب مسئله هویتی سربرآورده است. پس از این مواجهه به دلیل غلبه تمدنی تمدن غربی بر تمدن اسلامی-ایرانی، منازعات هویتی بسیاری در تاریخ معاصر ایران سربرآورد و با وقوع انقلاب اسلامی، این منازعات شکل جدیدی به خود گرفت. در این مقاله با مطالعه ای تاریخی، سعی شده است تا نحوه مواجهه هویت اسلامی-ایرانی با نظریات هویت مدرن پس از مواجهه با این تمدن بررسی شده و در ادامه، نظریات هویتی بررسی شود که کوشیده اند در وضعیت جدید، «مسئله» هویت اسلامی-ایرانی را مرتفع ساخته و صورت بندی خاصی از آن ارائه دهند. در نتیجه گیری به این نکته اشاره شده است که وقوع انقلاب اسلامی، امکان طرح نظریات هویت اجتماعی اسلامی-ایرانی متعددی را فراهم کرده است که متفکرین متعدد می تواند به طرح آنها بپردازند.

کلیدواژه ها

هویت اسلامی-ایرانی, هویت مدرن غربی, هویت پست مدرن, انقلاب اسلامی, نظریه هویتی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.