تخمین و بازسازی داده های حداکثر بارش ۲۴ ساعته در استان چهارمحال و بختیاری با استفاده از رگرسیون فازی

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: مجله پژوهش آب ایران، دوره: 5، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JWAI-5-1_020
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 202
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد مهدی متین زاده

روح الله فتاحی

محمد شایان نژاد

خدایار عبداللهی

چکیده

اساس مطالعات هیدرولوژی و هواشناسی، داده­های آماری پیوسته و کافی است. حداکثر بارش ۲۴ ساعته سالانه، در زمینه­های مختلف طراحی تاسیسات آبی و مهندسی استفاده می­شود. رگرسیون فازی به عنوان یک ابزار انعطاف­پذیر که قابلیت استفاده در بسیاری از سامانه­ها را دارد، جهت ارائه و توسعه یک تکنیک جدید برای تخمین و بازسازی داده­های حداکثر بارش ۲۴ ساعته بکار گرفته شده است. در این تحقیق کارآیی استفاده از رگرسیون فازی در بازسازی داده­های حداکثر بارش ۲۴ ساعته در استان چهارمحال و بختیاری صورت گرفت. برای ارزیابی کارائی مدل فوق، از شاخص­های آماری RMSE، P% و R۲ استفاده شد. نتایج بدست آمده از مدل رگرسیون فازی با روش­های نسبت نرمال، محورهای مختصات، رگرسیون ساده و رگرسیون چند متغیره مورد مقایسه قرار گرفت. مقدار ضریب تعیین (R۲) میان مقادیر مشاهده­ای و برآورد شده حاصل از مدل رگرسیون فازی در اقلیم بسیار مرطوب، نیمه مرطوب، مدیترانه­ای و نیمه­خشک به ترتیب برابر با ۰.۶۷، ۰.۷۵، ۰.۸۱ و ۰.۸۷ به دست آمد. نتایج بازسازی در هر یک از چهار اقلیم موجود در این استان نشان دهنده برتری معنی­دار تکنیک رگرسیون فازی نسبت به سایر روش­های متداول است.

کلیدواژه ها

برنامه ریزی خطی, حداکثر بارش ?? ساعته سالانه, بازسازی, رگرسیون فازی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.