نقد و بررسی مبانی و پیش فرض های فناوری (از دیدگاه دین اسلام)

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات معرفتی در دانشگاه اسلامی، دوره: 18، شماره: 61
  • کد COI اختصاصی: JR_KSIU-18-61_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 137
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین مطیع

استادیار دانشگاه صنعتی اصفهان

چکیده

رابطه فرهنگ دینی و فناوری، از جمله موضوعاتی است که برای تحقق جنبش نرم افزاری، نهضت تولید علم، معرفی سبک زندگی اسلامی و در نهایت، تمدن سازی ضرورت ویژه ای دارد. این مسئله که متاسفانه تاکنون ابعاد و زوایای آن به طور دقیق بررسی نشده است، مستلزم دانستن مبانی و پیش فرض های فناوری از یک سو و همچنین آثار، لوازم و پیامدهای آن از دیگر سو و سپس نقد دینی هر کدام است.هدف: هدف این مقاله با توجه به محدودیتی که نقد این مبانی و پیش فرض های فناوری تا مقدمه ای باشد بر تشریح تعامل و تاثیر متقابل دین و فناوری بر یکدیگر و سپس از خلال آن بتوان رابطه ابعاد مختلف دین مانند اخلاق، معنویت و .. را با دین بررسی نمود و فناوری را آسیب شناسی کرد، این پیش فرضها را می توان در سه گروه پیش فرض های فلسفی، اخلاقی، روانی (جمعا ۱۲ مورد) فهرست کرده که به نقد دینی هر یک اشاره شده است. روش:  این تحقیق بنیادی است و نوع روش تحقیق آن تبیینی و تحلیلی می باشد و روش گردآوری اطلاعات نیز کتابخانه ای است و روش تجزیه و تحلیل اطلاعات آن هم با روش تحلیل اسنادی، سامان پذیرفته است. نتیجه گیری: از میان پیش فرض های فناوری، بعضی منطبق با دین، بعضی ضد دینی و اکثرا غیر دینی هستند. و نمی توان از این مبانی و پیش فرض ها ، توقع برآمدن یک فناوری اسلامی را داشت.  

کلیدواژه ها

دین, فناوری, پیش فرض های فناوری, رابطه دین و فناوری, پیش فرض های فلسفی, پیش فرض های اخلاق, پیش فرض های روانی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.