مطالعه چندشکلی در ژن دی آسیل گلیسرول آسیل ترانسفراز (DGAT۱) شترهای تک کوهانه خوزستان

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات دامپزشکی و فرآورده های بیولوژیک، دوره: 34، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_VTJ-34-4_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 206
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اقبال یاوری

گروه علوم دامی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان

جمال فیاضی

گروه علوم دامی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران

محمود نظری

گروه علوم دامی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران

خلیل میرزاده

گروه علوم دامی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران

چکیده

ژن DGAT۱ با کد کردن آنزیم دی آسیل گلیسرول آسیل ترانسفراز (DGAT۱) نقش اصلی را در ساخت تری گلیسیرید و چربی شیر دارد. تحقیقات اخیر نشان داده که چندشکلی در ژن DGAT۱ بر صفت تولید شیر موثر است. لذا هدف از این تحقیق بررسی چندشکلی اگزون ۱۴ ژن DGAT۱ در شترهای تک کوهانه خوزستان با استفاده از روش چندشکلی شکل فضایی رشته های منفرد (SSCP) بود. برای انجام این آزمایش از ۸۰ نفر شتر تک کوهانه خونگیری به عمل آمد. پس از استخراج DNA ، یک قطعه ۳۱۰ جفت بازی از اگزون ۱۴ ژن DGAT۱ با استفاده از واکنش زنجیره پلی مراز (PCR) تکثیر گردید. در این مطالعه ۶ الگوی باندی متفاوت به عنوان شش ژنوتیپ متفاوت شامل AA، AB، BB، CC، DD و EE به ترتیب با فراوانی های ۴۵ ، ۷۵/۳۳ ، ۵، ۷۵/۳ ، ۵/۲ و ۱۰ درصد و پنج نوع آلل A، B، C، D و E به ترتیب با فراوانی های ۶۱۹/۰، ۲۱۹/۰، ۰۳۸/۰، ۰۲۵/۰، ۱/۰ شناسایی گردید. بعلاوه، آزمون کای مربع نشان داد که جمعیت در این جایگاه در تعادل هاردی-وینبرگ قرار ندارد. تعداد آلل موثر، شاخص شانون، هتروزیگوسیتی موردانتظار و مشاهده شده برای این جایگاه به ترتیب ۲۵۹/۲، ۰۷/۱، ۵۵۷/۰ و ۳۳۸/۰ محاسبه گردید. این نتایج نشان دهندهی وجود چندشکلی است اما نشان می داد که میزان هتروزیگوسیتی در جمعیت مورد مطالعه کم است. پیشنهاد می گردد با تدوین برنامه های اصلاح نژادی مناسب تنوع موجود در جمعیت شتر تک کوهانه خوزستان افزایش داده شود.

کلیدواژه ها

چند شکلی, DGAT۱, SSCP, شتر تک کوهانه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.