شناخت و اولویت بندی عوامل موثر بر اجرای اقتصاد دایره ای در بنگاه های اقتصادی کوچک و متوسط(SME)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه اقتصاد کاربردی، دوره: 11، شماره: 38
  • کد COI اختصاصی: JR_JAES-11-38_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 364
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه شهدکار

تهران- بلوار حصارک- دانشگاه علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی- واحد بین الملل- امارات

تقی ترابی

دانشگاه آزاد- واحد علوم و تحقیقات- گروه مدیریت و اقتصاد

فریدون رهنمای رودپشتی

دانشگاه آزاد اسلامی- واحد علوم و تحقیقات- گروه حسابداری

چکیده

اقتصاد دایره ای یک نظام اقتصادی است که هدف آن کاهش ضایعات و استفاده بیشینه از منابع است. این رویکرد بازسازی کننده در مقابل رویکرد سنتی اقتصاد خطی قرار می گیرد که در آن مدل تولید به صورت «دریافت مواد اولیه، تولید و دور انداختن» است. هدف اصلی این پژوهش، شناخت و اولویت بندی عوامل موثر بر اجرای اقتصاد دایره ای در ایران است. روش تحقیق در این پژوهش به لحاظ ماهیت و اهداف آن، توصیفی و از نوع پیمایشی است. جامعه آماری شامل مدیران بنگاه های اقتصادی کوچک در شهرک های صنعتی تهران (شهرک های صنعتی عباس آباد و شمس آباد) بوده که جمعیت آن ها ۲۶۰۰ نفر بود که با استفاده از فرمول محاسبه حجم نمونه (کوکران)، تعداد ۳۳۵ نفر به عنوان نمونه تحقیق برآورد شد. نمونه آماری مذکور با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب شد. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه محقق ساخته استفاده و اعتبار آن با ضریب آلفای کرونباخ ۸۹/۰ محاسبه گردید. برای سنجش روایی پرسشنامه ها از روایی محتوایی استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل داده های حاصل از پژوهش با استفاده از برنامه نرم افزاری SPSS۱۵ از آمار توصیفی و استنباطی استفاده شد. نتایج تحقیق نشان داد، عوامل اجتماعی و فرهنگی، سازمانی، دولت، قوانین و مقررات و زیر ساخت بر اجرای اقتصاد دایره ای در بنگاه های اقتصادی کوچک تاثیرگذار است که از این میان عوامل دولت و قوانین و مقررات و عوامل فرهنگی و اجتماعی به ترتیب بیشترین موارد تاثیر گذار از دیدگاه نمونه آماری است. هم چنین نتایج نشان داد که اولویت عوامل براساس متغیر های جمعیت شناختی متفاوت است.

کلیدواژه ها

اقتصاد دایره ای , اقتصاد خطی , بنگاه های اقتصادی کوچک و متوسط , توسعه پایدار , SME

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.