شناسایی عوامل تسهیل گر و بازدارنده پرورش روحیه پژوهندگی در کودکان
- سال انتشار: 1400
- محل انتشار: دوفصلنامه تفکر و کودک، دوره: 12، شماره: 1
- کد COI اختصاصی: JR_FABAK-12-1_006
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 383
نویسندگان
دانش آموخته کارشناسی ارشد تحقیقات آموزشی، دانشکده روان شناسی و علوم تربیتی دانشگاه تهران، تهران، ایران
استادیار،گروه علوم تربیتی ،دانشکده روان شناسی و علوم تربیتی دانشگاه تهران، ایران
چکیده
طی چند دهه اخیر نقش کودکان در پژوهش افزایش یافته است اما به رغم تاکید بر نقش فعال کودکان به عنوان پژوهشگر(CAR)، بخش بزرگی از این پژوهش ها توسط بزرگسالان انجام می شود. از این رو، پژوهش حاضر مبتنی بر روش اسنادی، برای غلبه بر این چالش و زمینه سازی برای فعالیت کودکان به عنوان پژوهشگران، به شناسایی عوامل تسهیل گر و بازدارنده پرورش روحیه پژوهندگی در کودکان پرداختهاست. با جستجو در پایگاه داده های داخلی از جمله Noormags, IranDoc, Civilica, Elmnet, SID, Ensani Portal در بازه زمانی ۱۳۹۹-۱۳۸۰ تعداد ۶۴ سند بازیابی و سپس با استفاده از نشانگرهای فهرست وارسی ارزیابی پریزما (PRISMA)، ۲۱ سند برای مطالعه و تحلیل انتخاب شدند. همچنین با جستجو در پایگاه داده های بین المللی همچون ERIC, SAGE, ELSEVIER, Google Scholar and Taylor & Francis در بازه زمانی ۲۰۲۰-۲۰۰۰ تعداد ۴۵ سند بازیابی و مجددا با استفاده از نشانگرهای فهرست پریزما (PRISMA)، ۱۹ سند برای مطالعه و تحلیل، انتخاب شدند. تحلیل داده ها با استفاده از روش اولزاید (Altheide) انجام گردید. یافته های حاصل از بررسی اسناد به شناسایی چهار عامل تسهیل گر شامل عوامل آموزشی، خانوادگی، محیطی و انگیزشی و پنج عامل بازدارنده شامل عوامل فردی، اجتماعی، ارتباطی، آموزشی و سازمانی منتج گردید. در نهایت، با توجه به موانع و محدودیت های شناسایی شده، پیشنهاد هایی برای زمینه سازی پرورش کودکان پژوهنده ارائه گردیدکلیدواژه ها
عوامل تسهیل گر و بازدارنده, موانع, چالش, کودک پژوهنده, روش اسنادی, پریزمااطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.