طراحی مدل ارتقای دو سوتوانی زنجیره تامین با رویکرد مدل سازی معادلات ساختاری (مورد مطالعه: صنعت فولاد استان یزد)

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه مدیریت بهره وری، دوره: 13، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JPMI-13-1_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 261
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی مروتی شریف آبادی

دانشیار گروه مدیریت صنعتی، دانشکده اقتصاد، مدیریت و حسابداری، دانشگاه یزد، یزد، ایران

داوود عندلیب اردکانی

استادیار گروه مدیریت صنعتی، دانشکده اقتصاد، مدیریت و حسابداری، دانشگاه یزد، یزد، ایران

سید علی میرنژاد

مربی گروه مدیریت صنعتی،دانشکده اقتصاد، مدیریت و حسابداری، دانشگاه یزد، یزد، ایران

فرزاد جوهری نعیمی

دانشجوی کارشناسی ارشد رشته مدیریت صنعتی،دانشکده اقتصاد، مدیریت و حسابداری،دانشگاه یزد، یزد،ایران

چکیده

امروزه با توجه به توسعه و تنوع محصولات شرکت ها و نیز رقابت شدید میان آن ها، سازمان های تولیدی باید به اندازه کافی انعطاف پذیر باشند تا از یک سو بتوانند تهدیدات غیرقابل پیش بینی در آینده نامطمئن و محیط بی ثبات را مدیریت کنند و از سوی دیگر از فرصت های موجود بهره کامل را ببرند. دوسوتوانی را یک توانایی سازمانی در هم سویی و کارآیی در پاسخ به تقاضاهای بازار و به طور همزمان سازگاری با تغییرات محیطی تعریف می کنند. به همین منظور، پژوهش حاضر به دنبال طراحی مدل ارتقای دوسوتوانی زنجیره تامین در صنعت فولاد است. با توجه به روند روزافزون بهره گیری از روش مدل سازی معادلات ساختاری و قدرت آن در آزمون فرضیه ها، مدل طراحی شده با استفاده از رویکرد حداقل مربعات جزئی مورد آزمون قرار گرفت. سازه های مدل طراحی شده، شامل چهار بعد «فرآیند ایجاد قابلیت پویای زنجیره تامین»،«توانایی های رقابتی ترکیبی»،«دوسوتوانی زنجیره تامین» و «عملکرد شرکت» می باشد. جامعه آماری این پژوهش را خبرگان صنعت فولاد یزد تشکیل می­دهند. برای این منظور تعداد ۱۰۰ پرسش نامه جهت سنجش مدل در بین این خبرگان توزیع و جمع آوری شد. نتایج نشان می دهد که «فرآیند ایجاد قابلیت پویای زنجیره تامین» بر دو بعد «دوسوتوانی زنجیره تامین» و «توانایی های رقابتی ترکیبی»،«دوسوتوانی زنجیره تامین» بر دو بعد «توانایی های رقابتی ترکیبی» و «عملکرد شرکت» و در نهایت «توانایی های رقابتی ترکیبی» بر «عملکرد شرکت» تاثیر مثبت و معنی داری دارد.

کلیدواژه ها

زنجیره تامین, دوسوتوانی, مدل سازی معادلات ساختاری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.