ارزیابی جوانه زنی، مقدار کلروفیل و رشد گیاه اقاقیا (Rubinia pseudoacacia L.) در پاسخ به آلودگی نفت خام

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: نشریه زیست شناسی گیاهی ایران، دوره: 3، شماره: 7
  • کد COI اختصاصی: JR_IJPB-3-7_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 153
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهری عسکری مهرآبادی

گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه اراک، اراک، ایران

میترا نوری

گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه اراک، اراک، ایران

فریبا امینی

گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه اراک، اراک، ایران

فاطمه بیگی

گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه اراک، اراک، ایران

چکیده

در کشورهای تولیدکننده نفت، آلودگی خاک به نفت خام، یکی از مهمترین آلودگی های زیست-محیطی محسوب می شود. آلوده شدن خاک به نفت خام به هنگام استخراج، انتقال و پالایش آن رخ می دهد. آلودگی سبب آسیب به محیط، جمعیت گیاهی و جانوری می شود. در این پژوهش، تاثیر غلظت های مختلف نفت خام (۰%، ۲%، ۴%، ۶%، ۸% و ۱۰% وزنی/وزنی) بر جوانه زنی، رشد و مقدار کلروفیل اقاقیا بررسی شد. نتایج کاهش معنی دار درصد جوانه زنی دانه و طول ریشه چه را متناسب با افزایش غلظت نفت خام نشان دادند. شاخص های رشد مانند ارتفاع گیاه، تعداد برگ، سطح برگ، وزن تر و خشک ریشه و بخش هوایی گیاه اقاقیا در خاک آلوده به نفت خام (۰%، ۱%، ۲%، ۳%، ۴% حجمی/ وزنی) روند کاهشی را نشان دادند. در غلظت های بالاتر از ۴%، گیاهان هیچ گونه رشدی نداشتند. بیشترین سطح برگ (۵۰۳ سانتی مترمربع) در شاهد و کمترین سطح برگ (۱۳ سانتی مترمربع) در تیمار ۴% در پایان هفته دوازدهم اندازه گیری شد. با افزایش آلودگی تا ۴% مقدار کلروفیلb کاهش داشت. بیشترین مقدار کلروفیل a در تیمار ۲% اندازه گیری گردید. بنابراین، نفت خام می تواند سبب القای تنش های محیطی در گیاه اقاقیا گردد.

کلیدواژه ها

آلودگی نفت خام, اقاقیا, رشد و جوانه زنی گیاه, کلروفیل

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.