مطالعه سیتولوژیک و مورفولوژیک هیبریدهای حاصل از تلاقی دو گونه دیپلوئید پنبه بومی بندرعباس و آریا با گونه آربورئوم (Gossypium arboreum)

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: نشریه زیست شناسی گیاهی ایران، دوره: 3، شماره: 8
  • کد COI اختصاصی: JR_IJPB-3-8_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 206
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا هراتی

بخش تحقیقات پنبه، مرکز تحقیقات کشاورزی استان تهران، ورامین، تهران، ایران

موسی الرضا وفایی تبار

بخش تحقیقات پنبه، مرکز تحقیقات کشاورزی استان تهران، ورامین، تهران، ایران

محمود خسروشاهلی

گروه اصلاح نباتات، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم تحقیقات، تهران، ایران

چکیده

تحقیق حاضر به منظور بررسی رفتار کروموزوم ها در میوز و خصوصیات کمی و کیفی الیاف پنبه (Gossypium) در گونه های G. herbaceum. (هرباسئوم) (بومی ایران)، G. arboretum (آربورئوم)، هیبرید حاصل از تلاقی هرباسئوم با آربورئوم و نتاج بک کراس چهارم آنها صورت گرفت. در این تحقیق از ارقام بومی آریا و بومی بندرعباس (گونه هرباسئوم) و رقم VTDL (گونه آربورئوم) استفاده شد. صفات ظاهری در هیبرید F۱ آربورئوم با هرباسئوم حد واسط این دو گونه بود و در جمعیت های حاصل از نتاج بک کراس چهارم آنها نیز حدواسط و تا حدودی متمایل به گونه هرباسئوم بود. نتایج مربوط به مطالعات رفتار کروموزومی نشان داد که در هیبریدهای F۱ کوادری والان های مجاور و متناوب با فراوانی نسبتا بالایی تشکیل می گردد. در جمعیت های حاصل از نتاج بک کراس چهارم نیز کوادری والان با فراوانی پایینی تشکیل شده بود. علاوه بر آن، ناهنجاری های دیگر مانند وجود یونی والان، تری والان و چند دسته شدن کروموزوم ها در متافاز ۲ و آنافاز ۲ نیز مشاهده شد که به دنبال آن انحراف از حالت تتراد دیده شد.

کلیدواژه ها

پنبه (Gossypium), G. herbaceum. (هرباسئوم), G. arboretum (آربورئوم), میوز

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.