زمان مناسب آبیاری تکمیلی درختان انجیر دیم با اندازه گیری دمای برگ، رطوبت خاک و داده های هواشناسی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: دو فصلنامه هواشناسی کشاورزی، دوره: 9، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_AGRIMET-9-2_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 261
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدعلی شاهرخ نیا

دانشیار پژوهشی، بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی فارس، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج

حمید زارع

استادیار پژوهشی، ایستگاه تحقیقات انجیر، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی فارس، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی،

چکیده

این تحقیق با هدف تعیین زمان مناسب آبیاری درختان انجیر دیم استهبان فارس به کمک داده های هواشناسی انجام گرفت. به دلیل کاهش ریزش های جوی در سال های اخیر، باغ های این منطقه با کمبود آب مواجه بوده و انجام آبیاری تکمیلی به منظور حفظ درختان ضروری به-نظر می رسد. در تحقیق حاضر طی طول دو سال، سطوح مختلف شاخص تنش آبی گیاه (CWSI) به درختان انجیر دیم اعمال و رطوبت خاک در زمان های معین اندازه گیری گردید. بدین منظور دمای تاج پوشش گیاه، دمای هوا و کمبود فشار بخار در زمان های مختلف اندازه گیری و زمان بروز تنش آبی تعیین شد. تیمارهای این مطالعه شامل یک تیمار شاهد (بدون آبیاری) و انجام آبیاری در شاخصهای تنش آبی ۰، ۲/۰، ۴/۰، ۶/۰ ، ۸/۰ بودند به نحوی در زمان آبیاری که تنش آبی از حد تعیین شده بیشتر نشود. آبیاری به روش معمول منطقه یعنی با تانکر انجام گرفت. نتایج این بررسی نشان داد که حداکثرتنش وارد شده به درختان انجیر در شاخص تنش آبی۶/۰ بوده که در اوایل مردادماه اتفاق افتاد و رطوبت خاک در این شرایط ۱۲ درصد بود. در زمان شروع دوره تنش آبی در فصل بهار، رطوبت خاک ۱۴ درصد تعیین شد معادلاتی برای تخمین زمان شروع تنش آبی با توجه به بارندگی و تبخیر ارائه گردید که با استفاده از آنها می توان زمان ایجاد تنش و آبیاری تکمیلی را تعیین نمود. معادلاتی نیز برای ارتباط میزان محصول تولیدی با میزان آب دریافتی درختان انجیر ارائه گردید.

کلیدواژه ها

بارندگی, رطوبت خاک, تنش آبی, آبیاری, انجیر

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.