بازخوانی نمای معماری بانکهای ملی و سپه در دوره پهلوی (موردی پژوهی: سبز میدان شهر قزوین)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: سومین کنفرانس ملی شهرسازی و معماری دانش بنیان
  • کد COI اختصاصی: KBAU03_074
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1660
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

وحید کشتکار خالص

دانشجوی کارشناسی ارشد مطالعات معماری، دانشگاه هنر اصفهان، اصفهان، ایران

چکیده

قزوین ازجمله شهرهایی است که در دوران معاصر به دلیل نزدیکی با پایتخت همواره حائز اهمیت بوده و ارتباط قوی ای با پایتخت داشته است. بر اساس داده های به دست آمده اولین بانک طراحی شده را میتوان بانک شاهنشاه ی نامید که در دوره قاجار با همراه ی ایران و بریتانیا بنا شد. همچنین در قزوین بانکهای ملی و سپه در دوران پهلوی اول به عنوان اولین بانکها شناخته میشوند؛ که البته این دو بانک به عنوان اولین بانکهای ایرانی (بعد از بانک شاهی) محسوب میشوند. در این تحقیق سعی شده نماهای بانکهای ملی و سپه قزوین با معرفی مولفه هایی بازخوانی شود. این تحقیق بارویکرد غالب کیفی و روش تحقیق به صورت تاریخی-توصیفی است. روش گردآوری داده ها بر اساس روش کتابخانه ای و بازدید میدانی انتخابشده است. قزوین در دوران معاصر مانند دیگر شهرهای مهم درگیر نفوذ نیرویهای خارجی مختلف ازجمله روسها بود. از همین روی تعاملاتی که بین این کشورها به واسه جنگ صورت گرفته بود منجر به وام گرفتن عناصر معماری در برخی از بناهای دوره پهلوی شد. ازآنجایی که در ایران تجربه بناهایی ازجمله مسجد، مقبره و مدرسه وجود داشته است اما در ارتباط با طراحی بانک دست معمار ایرانی خالی بوده. به همین دلیل مجبور بوده است خیلی از عناصر کالبدی و فضایی را وام بگیرد. البته نمای بانکها تنها به تاثیرات خارجی خلاصه نمیشوند بلکه مولفه های دیگری وجود دارد. از همین رو، مولفه های دیگری در خوانش نما وجود دارند که میتوان آنها را در نیروهای بصری، نقش معرف، انتخاب مصالح و همچین در بخش دیگر نشانه شهری بیان کرد.

کلیدواژه ها

نما، معماری، بانک، دوره پهلوی، قزوین

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.