اولویت بندی عوامل موثر بر حمل و نقل پایدار شهری بر پایه اقتصاد سبز در شهر میانه اندام مرند
- سال انتشار: 1400
- محل انتشار: هشتمین همایش ملی پژوهش های نوین در حوزه علوم جغرافیا، معماری و شهرسازی ایران
- کد COI اختصاصی: NICONF08_182
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 350
نویسندگان
دانش آموخته مقطع کارشناسی ارشد رشته مهندسی حمل و نقل و ترافیک شهری دانشگاه آزاد اسلامی
دانش آموخته مقطع کارشناسی ارشد رشته مهندسی حمل و نقل و ترافیک شهری دانشگاه آزاد اسلامی
چکیده
حمل و نقل پایدار در واقع یافتن موثرترین و آسوده ترین راه جابه جایی مردم و وسایل نقلیه، با کمترین میزان مصرف انرژی (در زمینه سوخت و تلاش های انسانی) با مقبول ترین هزینه، کمترین ترافیک و کمترین اثرات سوء زیست محیطی مانند آلودگی هوا و صدا است. هدف پژوهش حاضر اولویت بندی عوامل موثر بر حمل و نقل پایدار شهری بر پایه اقتصاد سبز در شهر میانه اندام مرند می باشد. روش پژوهش، توصیفی- پیمایشی و براساس هدف کاربردی است. روش گردآوری داده های پژوهش به دو صورت کتابخانه ای و میدانی (پرسشنامه ای) است. ابزار گردآوری داده های پژوهش پرسشنامه است. جامعه آماری پژوهش حاضر کارشناسان و متخصصان برنامه ریزی حمل و نقل شهری و صاحبنظران این حوزه در شهر مرند در سال ۱۴۰۰ بوده است. داده های مورد نیاز از یک نمونه ۷۰ نفری از متخصصین و کارشناسان صاحبنظران مرتبط با حوزه حمل و نقل جمع آوری گردید. روش نمونه گیری به صورت گلوله برفی بوده است. در واقع هر نفر، نفری بعدی را معرفی کرده است. برای تجزیه و تحلیل فرضیه های پژوهش از آزمون فریدمن استفاده شده است. نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد که اولویت بندی عوامل موثر بر حمل و نقل پایدار شهری بر پایه اقتصاد سبز در شهر میانه اندام مرند متفاوت است. شهر هوشمند با میانگین (۳/۶۲)، شاخص اقتصادی با میانگین (۳/۰۸)، شاخص زیست محیطی با میانگین (۲/۸۶)، شاخص زیرساختی با میانگین (۲/۷۹)، شاخص اجتماعی با میانگین (۲/۶۶) به ترتیب بیشترین اولویت را از دیدگاه جامعه آماری داشته اند.کلیدواژه ها
حمل و نقل پایدار شهری، اقتصاد سبز، شهر میانه اندام مرندمقالات مرتبط جدید
- حکمرانی دریایی ایران به عنوان یک سیستم پیچیده: تحلیل جغرافیای سیاسی با رویکرد هوش مصنوعی و هوش مکانی
- تبیین سناریوهای آینده تقسیمات استان تهران
- آسیبشناسی حمل و نقل و مدیریت ترافیک در شهرداری های نوظهور ایران
- معایب و مشکلات برنامهریزی و سیاست گذاری حوزه فرهنگ شهری در ایران
- سیاست گذاری بهینه در حوزه ترافیک شهری با استفاده از تکنولوژی های هوش مصنوعی
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.