مطالعه تطبیقی مولفه های طراحی در عناصر کالبدی مساجد مکتب اصفهان (نمونه های موردی: مسجد امام، مسجد حکیم و مسجد آقانور اصفهان)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: هشتمین همایش ملی پژوهش های نوین در حوزه علوم جغرافیا، معماری و شهرسازی ایران
  • کد COI اختصاصی: NICONF08_133
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 429
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نگار ناصری

دانشجو کارشناسی ارشد معماری دانشگاه تربیت مدرس

محمدرضا بمانیان

استاد گروه معماری دانشگاه تربیت مدرس

منصور یگانه

دانشیار گروه معماری دانشگاه تربیت مدرس

چکیده

معما ری اسلامی از بزر گترین شاخه های هنر اسلامی است که بسیاری از ویژگی های آن در مساجد دیده میشود؛ فضایی که خداوند آنرا مانند خانه مسلمانان برای عبادت مشخص کرده است. معماری مساجد در دورا ن مختلف دچار تغییرات گوناگو نی شده و هر دورهویژگی های مخصوص خود را هویدا کرده است. با تسلط حکومت صفوی، تفکر شیعی بسیار گسترش یافت و مکتب الهی اصفهان کهجم عبندی ماهرانهای از حکمت عشق سهروردی و حکمت مشاعی بود، در این شرایط امکان تجلی پیدا کرد. مسجدی که با توجه بهمکتب اصفهان طراحی می شود، تا جایی پیش می رود که همه ی آداب حج را در کالبد مسجد هویدا می سازد. پرسش مورد نظر اینپژوهش این است که معماری مساجد چهار ایوانی صفوی چه خصوصیاتی دارند، بنابراین با مقایسه و بررسی ویژگی های مساجد امام،آقانور و حکیم اصفهان به عنوان سه نمونه از دوره صفوی به شباهت ها و تفاوت های موجود و اصول طراحی آنها پرداخته شد.جهت انجام این پژوهش از روش توصیفی_تحلیلی براساس قالب عملکردی و فضایی استفاده شد. با بررسی منابع کتابخانه ای و استفادهاز مدارک موجود، اطلاعات بهدست آمده، بررسی و تحلیل شده است و نتایج حاصل از یافته های این پژوهش نشان می دهد که معماریمساجد مکتب اصفهان دارای ویژگی های مشترکی است و تفاوت های مساجد صرفا به دلیل جایگاه شهری مسجد و هدف ساخت آناست در حالیکه الگو و زبان کلی مساجد چهارایوا نی این دوره به یک صورت است.

کلیدواژه ها

مکتب اصفهان، معماری صفوی، سلسله مراتب، مساجد چهارایوانی، ارتباط بصری

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.