شناخت نقش هنر درمانی در فضاهای معماری و بررسی تجارب جهانی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: هشتمین همایش ملی پژوهش های نوین در حوزه علوم جغرافیا، معماری و شهرسازی ایران
  • کد COI اختصاصی: NICONF08_070
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 181
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ماندانا کاکاوند

کارشناس ارشد مهندسی معماری، گروه معماری، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد زنجان

چکیده

معلول کسی است که در اثر حادثه یا به صورت مادرزادی دارای نواقصی است که موجب اختلال در سلامت یا کارایی اش می شود. فردیکه بخشی از عملکرد جسمی و ذهنی خود را ازدست داده با شد، کم توان جسمی محسوب می شود. این نو شته به معلولین جسمیحرکتی پرداخته که در اندام های حرکتی خود دچار ضعف شده که برای تحرک نیاز به استفاده از وسایل کمکی دارند.در روانشناسی هنر را دارای کارکرد درمانی می دانند به این ترتیب که میان عواطف تولید کننده ی اثر هنری با فرآیند تولید و محصول کارهنری و از سوی دیگر میان دریافت کننده ی با محصول هنری رابطه های است. درمانگران از این نقش پالاینده ی هنر در درمانبیماری های عصبی و روانی استفاده می کنند، به ویژه نقش هنرهایی چون موسیقی، شعر، نقاشی در این زمینه ثابت شده است. هنرمی تواند در تقویت نیروی تخیل، خلاقیت، ابتکار و نواندیشی کودکان و نوجوانان نقش ارزنده و شگفت انگیزی داشته باشد. شاید بههمین دلیل است که در دنیای امروز، آموزش وپرورش کشورهای مختلف، هنر را یکی از ملزومات معنوی و بنیادین تعلیم و تربیت تلقیمی کنند و سرمایه گذاری فراوانی برای به کارگیری بیشتر هنر در مدارس صورت می گیرد. امروز می توان بسیاری از نابسامانی های روحیو روانی دانش آموزان را از طریق هنر، شناسایی و درمان کرد. هنر درمانی به طور گسترده برای درمان کم توانی ذهنی، پرخاشگری،اختلالات یادگیری، ناکامی های تحصیلی، ا ضطراب، افسردگی و وسواس به کار می رود. می توان با دقت در طراحی فضاهای معماری وتوجه به هنر سهم بسیار زیادی در کنترل عواطف و احساسات افراد داشت. رنگ، نور، ابعاد فضا، مصالح، مبلمان و.. ازجمله عواملتاثیرگذار در فضاهای معماری بر روی احساسات و ایجاد واکنش افراد نسبت به محیط و همچنین در افزایش میزان بهبودی بیمارانمی باشند. در این مقاله به بررسی و شناخت مقوله هنر و هنر درمانی در فضاهای معماری و مطالعه چند نمونه از تجارب جهانیفضاهای معماری با رویکرد هنر درمانی برر سی شده است که تاثیر هنر در این فضاها جهت درمان بیماری هایی همچون اضطراب وافسردگی و ... به وضوح دیده می شود.

کلیدواژه ها

هنر، هنر درمانی، فضاهای معماری، کنترل احساسات

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.