بررسی رابطه میان تاثیرپذیری از تبلیغات لوازم آرایشی و خودشیءانگاری در زنان

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات اجتماعی - روانشناختی زنان، دوره: 19، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JWSPS-19-2_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 288
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

جواد صادقی جعفری

نویسنده مسئول. استادیار جامعه شناسی، گروه مدیریت فرهنگی و رسانه، دانشکده فرهنگ و ارتباطات ، دانشگاه سوره sadeghi@soore.ac.ir

فاطمه آرمنده

کارشناس ارشد تبلیغ و ارتباطات، دانشگاه سوره

چکیده

خودشیءانگاری از جمله مسائل حوزه زنان است که در سال های اخیر، توجه بسیاری را به خود جلب کرده است. در پژوهش حاضر، با استفاده از نظریه مک کینلی و هاید (۱۹۹۶) و روش کمی از نوع پیمایشی رابطه میان اثرپذیری از تبلیغات لوازم آرایشی و خودشیءانگاری در زنان ۱۸ تا ۳۵ سال شهر تهران مورد بررسی قرار گرفته است. به منظور جمع آوری داده ها، پرسش نامه ای متشکل از  پرسش نامه کوان، احمد و احمد (۲۰۱۹) برای سنجش تاثیرپذیری از تبلیغات لوازم آرایشی و پرسش نامه مک کینلی و هاید (۱۹۹۶) برای سنجش خودشیءانگاری استفاده شده است. به وسیله نرم افزار «سمپل پاور» به شیوه نمونه گیری در دسترس  ۲۷۰ نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. برای تحلیل داده ها از آزمون های تی تک نمونه، ضریب رگرسون ساده و همچنین از مدل رگرسیونی هایس (برای سنجش اثر متغیرهای تعدیل گر) استفاده شده است. نتایج تحلیل داده ها نشان می دهد که متغیر اثرپذیری از تبلیغات لوازم آرایشی به عنوان یک متغیر پیش بین در سطح متوسط برای متغیر خودشیءانگاری و دو مولفه نظارت بدنی و شرم بدنی به حساب می­آید. ضرایب تبیین به ترتیب  ۵۰/۰، ۵۴۶/۰ و ۴۸/۰ به دست آمد. این ضریب برای مولفه باور به کنترل بدن ۱۸/۰ از نوع منفی و معنادار است. متغیرهای تحصیلات مادر و پایگاه اقتصادی – اجتماعی به طور محدود در رابطه میان دو متغیر اصلی پژوهش نقش تعدیل گر را دارد.

کلیدواژه ها

خودشیءانگاری زنان, تبلیغات لوازم آرایشی, نظارت بدنی, شرم بدنی, باور به کنترل بدن

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.