چارچوب مفهومی پاسخگویی در سیستم های اجتماعی مبتنی بر قرآن کریم؛ توسعه یک دیدگاه اسلامی: اعتباریابی در دانشگاهها

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: دوفصلنامه مدیریت در دانشگاه اسلامی، دوره: 10، شماره: 21
  • کد COI اختصاصی: JR_MIUN-10-21_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 313
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی امیری

دکترای مدیریت آموزشی، مربی گروه علوم تربیتی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه پیام نور. تهران، ایران(نویسنده مسئول). نمابر:۰۹۱۷۹۲۵۹۱۱۰/ Email: mahdiamiri۱۰@gmail.com

جعفر ترک زاده

دکترای مدیریت آموزشی، دانشیار گروه مدیریت و برنامه ریزی، دانشکده علوم تربیتی و روان شناسی، دانشگاه شیراز. شیراز، ایران.

رحمت اله مرزوقی

دکترای برنامه ریزی درسی، استاد تمام گروه مدیریت و برنامه ریزی، دانشکده علوم تربیتی و روان شناسی، دانشگاه شیراز. شیراز، ایران.

محمدجواد سلمانپور

دکترای فقه و مبانی حقوق اسلامی، دانشیار گروه علوم قرآن و حدیث، دانشکده علوم و معارف اسلامی دانشگاه شیراز. شیراز، ایران.

جعفر جهانی

دکترای مدیریت آموزشی، دانشیار گروه مدیریت و برنامه ریزی، دانشکده علوم تربیتی و روان شناسی، دانشگاه شیراز. شیراز، ایران.

چکیده

هدف: این پژوهش با هدف توسعه چارچوب مفهومی پاسخگویی مبتنی بر قرآن کریم و از طریق یک طرح ترکیبی چندمطالعه ای انجام شده است. روش: در فاز اول پژوهش، با روش فرایند چرخه ای تحلیل که مشتمل بر چهار مرحله گردآوری داده ها و اطلاعات، تقلیل داده ها، سازماندهی داده ها و تفسیر بود، چارچوب مفهومی اولیه به دست آمد. جامعه آماری پژوهش در این مرحله، کلیه آیات قرآن کریم بود و پیامها و مفاهیم مرتبط با مفهوم پاسخگویی در آیات قرآن کریم بررسی شد. در فاز دوم، چارچوب مفهومی به دست آمده برای اعتباریابی در اختیار اساتید دانشگاهی قرار گرفت. جامعه آماری شامل ۲۰ نفر از صاحب نظران متخصص و مجرب در حوزه آموزش عالی بود که با توجه به مشخص شدن حجم مشارکت کنندگان بالقوه، با استفاده از روش رویکرد نمونه گیری هدفمند از نوع معیار و با در نظر گرفتن ملاک اشباع یافته ها، از میان اعضای هیئت علمی انتخاب شدند. در بخش کمی، ۶۱۶ نفر از اعضای هیئت علمی برای اعتباریابی چارچوب مفهومی به دست آمده انتخاب شدند و چارچوب مد نظر طی یک فرایند تحقیق کمی و کیفی همزمان و از طریق همسوسازی، اعتباریابی شد. یافته ها: حاصل این بررسی، گردآوری و احصای ۳۰۶ مفهوم فراگیر و سپس دسته بندی و مفهوم سازی این کدها و مفاهیم، ذیل ۹۲ کد محوری بر اساس قرابت محتوایی و در نهایت شکل گیری طبقه بندی نهایی مبانی، موانع و عوامل زمینه ساز با ۲۱ گویه پاسخگویی در سه حوزه شناختی(ادراکی ذهنی)، عاطفی(بینشی نگرشی) و رفتاری(عملی) به عنوان چارچوب مفهومی پاسخگویی در سیستم های اجتماعی مبتنی بر قرآن کریم شد. نتیجه گیری: این پژوهش چارچوب مفهومی جدیدی را پیش روی سازمانها و سیستم های اجتماعی مختلف ترسیم کرد که با توجه به دلایل عقلی و شواهد مرتبط با لزوم توسعه علوم انسانی اسلامی بومی و نیز تجربه حاصل از این پژوهش و چارچوب حاصل شده و قابلیتهای ساختاری و کارکردی آن می تواند برای پاسخگویی در سیستم های اجتماعی در طیف وسیعی از سازمانها، به خصوص دانشگاهها به کار گرفته شود.

کلیدواژه ها

پاسخگویی, سیستم های اجتماعی, قرآن کریم, چارچوب مفهومی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.