اثر هشت هفته تمرین مقاومتی و استقامتی بر برخی عوامل آنژیوژنزی بافت هیپوکمپ، در موش های صحرایی نر نژاد ویستار

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه فیزیولوژی ورزشی و فعالیت بدنی، دوره: 14، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_OEPPA-14-2_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 181
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مجتبی صادق قمی

دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی، تهران، ایران

مجید کاشف

دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی، تهران، ایران

مجتبی صالح پور

دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی، تهران، ایران

چکیده

هدف: یکی از سازگاری های حاصله ناشی از تمرینات ورزشی، افزایش چگالی مویرگی یا آنژیوژنز است. افزایش خون رسانی به بافت هیپوکمپ سبب بهبود حافظه، یادگیری و فرایند نوروژنز می شود و از بروز بیماری های مغزی مانند آلزایمر جلوگیری می کند. هدف از این پژوهش مقایسه تاثیر ۸ هفته تمرین مقاومتی و دویدن استقامتی بر سطوح VEGF-A و FGF-۲ بافت هیپوکمپ در موش های صحرایی نر نژاد ویستار بود.روش ها: به این منظور تعداد ۳۲ سر موش صحرایی نر نژاد ویستار در قالب یک طرح تجربه- توسعه ای به طور تصادفی در ۴ گروه (تمرین مقاومتی، دویدن، شم تمرین و کنترل) جایگزین شدند و گروه های تمرینی به مدت ۸ هفته به تمرین ورزشی پرداختند. برای اندازه گیری غلظت های VEGF-A و FGF-۲ بافت هیپوکمپ از روش الایزای ساندویچی و برای آزمون فرضیه ها از آزمون تحلیل واریانس یکراهه و آزمون تعقیبی توکی استفاده شد.نتایج: نتایج نشان داد که ۸ هفته تمرین مقاومتی و استقامتی به ترتیب سبب افزایش معنادار VEGF-A (۰۰۰/۰P=)، (۰۰۰/۰P=) و FGF-۲ (۰۰۰/۰P=)، (۰۰۰/۰P=)  نسبت به گروه کنترل می شود. همچنین تفاوت معناداری در غلظت VEGF-A (۰۰۰/۰P=)  و FGF-۲ (۰۰۰/۰P=)  هیپوکمپ، بین گروه های تمرین مقاومتی و تمرین دویدن استقامتی وجود دارد. علاوه بر این بین گروه شم تمرین و کنترل در شاخص های VEGF-A (۹۸۲/۰P=) و FGF-۲ (۰۰۰/۱P=) هیپوکمپ تفاوت معناداری مشاهده نشد.نتیجه گیری: نتایج نشان می دهد که ۸ هفته تمرین مقاومتی، بیشتر از تمرین دویدن استقامتی سبب افزایش معنادار عوامل موثر در رگ زایی در بافت هیپوکمپ موش های صحرایی نر نژاد ویستار می شود.

کلیدواژه ها

تمرین مقاومتی, تمرین استقامتی, رگ زایی, هیپوکمپ, VEGF-A, FGF-۲

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.