ارزیابی سختی و رفتار سایشی کامپوزیت سطحی هیبریدی Al۷۰۷۵/TiC/MoS۲ تولید شده به روش فرایند اصطکاکی اغتشاشی

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه علوم و مهندسی سطح ایران، دوره: 13، شماره: 31
  • کد COI اختصاصی: JR_IJSSE-13-31_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 176
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مینا آزادی

دانشکده مهندسی مواد، دانشگاه صنعتی اصفهان

مرتضی شمعانیان

دانشکده مهندسی مواد، دانشگاه صنعتی اصفهان

محمدعلی گلعذار

دانشکده مهندسی مواد، دانشگاه صنعتی اصفهان

چکیده

در این تحقیق کامپوزیت­سازی سطحی هیبریدی با ذرات تقویت­کننده TiC و MoS۲ روی زیر لایه آلومینیوم ۷۰۷۵ آنیل­شده با استفاده از فرآیند اصطکاکی اغتشاشی مورد بررسی قرار گرفته است. ذرات TiC و  MoS۲در شیاری بر روی سطح فلز پایه قرار گرفت و سپس عملیات اصطکاکی اغتشاشی طی سه پاس روی آن انجام شد. برای بررسی رفتار سایشی کامپوزیت­های تولید شده از آزمون سایش رفت و برگشتی استفاده شد. به منظور تعیین مکانیزم­های غالب سایش، مسیر سایش و ذرات آن با استفاده از میکروسکوپ الکترونی روبشی مورد مشاهده قرار گرفت. نتایج ریزساختار توزیع خوب و یکنواخت ذرات تقویت­کننده پس از انجام سه پاس فرآیند اصطکاکی اغتشاشی را نشان می­دهد. دلیل این امر میزان حرارت ورودی و سیلان ماده در حین فرآیند است. همچنین با توجه به اثرات فرآیند اصطکاکی اغتشاشی بر سختی و رفتار تریبولوژیکی آلیاژ آلومینیوم ۷۰۷۵ و کامپوزیت­های تولیدی می­توان گفت که به دلیل حضور ذرات تقویت­کننده MoS۲ به عنوان روان کار جامد در کامپوزیت سطحی Al۷۰۷۵/TiC/MoS۲ مقاومت سایشی به طور قابل ملاحظه ای نسبت به Al۷۰۷۵/TiC بهبود یافت. مکانیزم سایش غالب در کامپوزیت سطحی Al۷۰۷۵/TiC به صورت سایش خراشان بود که با افزودن ذرات تقویت­کننده MoS۲ و تشکیل کامپوزیت سطحی هیبریدی Al۷۰۷۵/TiC/MoS۲ مقاومت سایشی به طور قابل ملاحظه­ای بهبود یافت. بیشترین سختی مربوط به نمونه Al۷۰۷۵-TiC بود که علت این پدیده حضور ذرات روانکار MoS۲ با سختی کمتر در کامپوزیت هیبریدی Al۷۰۷۵/TiC/MoS۲ است.

کلیدواژه ها

آلومینیوم ۷۰۷۵, فرآیند اصطکاکی اغتشاشی, کامپوزیت سطحی هیبریدی, رفتار تریبولوژیکی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.