تاثیر ضخامت لایه های فعال و میانگیر بر کارایی دیودهای گسیلنده آلی نور سبز

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه علوم و مهندسی سطح ایران، دوره: 13، شماره: 34
  • کد COI اختصاصی: JR_IJSSE-13-34_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 261
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسن محبی

گروه فیزیک،دانشکده علوم، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد

محسن قاسمی ورنامخواستی

گروه فیزیک،دانشکده علوم، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد

نسرین جمال پور

گروه فیزیک،دانشکده علوم، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد

چکیده

در این مقاله دیودهای گسیلنده آلی نور سبز با ساختار  ITO/MoO۳/TPD/Alq۳/LiF/Al طراحی و با استفاده از روش تبخیر حرارتی، ساخته شدند. اثرات ضخامت لایه­ های­ TPD به عنوان لایه انتقال­ دهنده حفره، Alq۳ به عنوان لایه انتقال دهنده الکترون و گسیلنده نور و MoO۳ که نقش لایه میانگیر تزریق کننده حفره را ایفا می­ کند، بر عملکرد این دیودها بررسی شد. به منظور به ­دست آوردن بهترین کارایی از ساختار موردنظر، با در نظر گرفتن دامنه تغییرات مناسب در ضخامت لایه­ ها، ضخامت بهینه لایه­ های Alq۳، TPD و لایه میانگیر MoO۳ در ساختار مورد استفاده تعیین و نقش هر یک از آن­ها تجزیه و تحلیل شد. پس از اندازه­ گیری پارامترهای نورسنجی دیودهای ساخته شده، ضخامت بهینه ۴۵ نانومتر برای Alq۳، ۴۰ نانومتر برای TPD و ۱۵ نانومتر برای MoO۳ تعیین شد. با بهینه­ سازی ضخامت لایه­ ها کارایی دیود به واسطه افزایش توازن الکترون-حفره در فصل مشترک لایه گسیلنده و انتقال دهنده حفره، بهبود داده شد. از منحنی مشخصه چگالی جریان – ولتاژ، مقدار ولتاژ آستانه برای دیود بهینه شده (V) ۹/۳ تعیین شد که مقدار آن در دیودهای نورگسیل آلی حائز اهمیت است. همچنین بر اساس نتایج الکترولومینسانسی برای دیود نور گسیل آلی بهینه شده، حداکثر بازده جریان (cd/A) ۱/۲، بیشینه لومینسانس (cd/m۲  )۷۵۳۰ و بیشترین شدت تابشی در طول موج حدود nm ۵۳۰ اندازه­ گیری شد.

کلیدواژه ها

دیود نورگسیل آلی, لایه میانگیر, الکترولومینسانس, بازترکیب الکترون-حفره, بازده جریان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.