کالوس زایی ریزنمونه های ریشه ای چهار گونه از تیره Solanaceae پس از مجاورت با Agrobacterium rhizogenes

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: نشریه زیست شناسی گیاهی ایران، دوره: 7، شماره: 25
  • کد COI اختصاصی: JR_IJPB-7-25_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 150
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا شاکران

گروه زیست فناوری، دانشکده علوم و فناوری های نوین، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران

مهرناز کیهان فر

گروه زیست فناوری، دانشکده علوم و فناوری های نوین، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران

چکیده

پژوهش های انجام شده پیرامون ریزنمونه های گیاهی که تحت تاثیر باکتری Agrobacterium rhizogenes قرار گرفته بودند، نشان می دهد که علاوه بر امکان تشکیل ریشه های مویین در این بافت ها، احتمال رخداد ویژگی های ریختی خاص از جمله کالوس زایی وجود دارد. ناحیه T-DNA از A. rhizogenes آنزیم هایی را کد می کند که ویژه بیوسنتز هورمون های رشد گیاه هستند. این هورمون ها بر کالوس زایی نیز تاثیرگذار است، بنابراین امکان تشکیل انواع کالوس ها با ویژگی های ریختی متنوع را فراهم می کند. همچنین، این تنوع ریختی احتمالا به پلاسمیدی که هر کدام از سویه ها حمل می کنند، به مکان قرارگیری T-DNA و به نحوه بیان ژن ها و میزان بیوسنتز هورمون های رشد بستگی دارد. در بررسی حاضر، ریزنمونه های ریشه ای چهار گونه از تیره Solanaceae، به نام های: Atropa belladonna، Datura metel، D. stramonium و Hyoscyamus niger توسط سویه های مختلف A. rhizogenes (A۴، A۷، AR۱۵۸۳۴، AR۳۱۸، AR۹۴۰۲، AR۹۵۴۳) آلوده شدند. برخی از این ریزنمونه ها وارد مرحله کالوس زایی شدند و انواع کالوس ها را با رنگ ها و شکل های متنوع تولید نمودند. در برخی از نمونه ها نیز علاوه بر تولید کالوس، ریشه های مویین ظاهر گردید. این تنوع احتمالا به علت تغییر در میزان و نسبت هورمون های اکسین و سیتوکینین پس از آلوده شدن ریزنمونه ها توسط باکتری A. rhizogenes است. همان طور که در مطالعات پیشین مشخص شده است، در فرآیند کالوس زایی به علت تولید بافت های تمایز نیافته، میزان متابولیت های ثانویه کاهش می یابد.

کلیدواژه ها

Agrobacterium rhizogenes, T-DNA, تیره Solanaceae, کالوس زایی, متابولیت های ثانویه, T, DNA

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.