بررسی برخی تغییرات بیوشیمیایی مسیر فنیل پروپانوئیدی اندام های گیاه نیشکر (Saccharum officinarum) طی مراحل نموی

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: نشریه زیست شناسی گیاهی ایران، دوره: 7، شماره: 25
  • کد COI اختصاصی: JR_IJPB-7-25_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 208
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمود هاشمی تبار

مرکز تحقیقات سلولی مولکولی، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، اهواز، ایران

محمود شمیلی

بخش به زراعی موسسه تحقیقات و آموزش توسعه نیشکر خوزستان، اهواز، ایران

مریم کلاهی

گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران

محمدرضا تابنده

گروه بیوشیمی و سلولی مولکولی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران

چکیده

فنیل پروپانوئیدها به عنوان متابولیت های ثانویه گیاهان طی مراحل نموی و در پاسخ به شرایط تنش زا سنتز می شوند. ترکیبات فنیل پروپانوئیدی گیاهان در ساختار رنگیزه ها، آنتی اکسیدان ها و ترکیبات محافظت کننده یافت می شوند و در رشد، مورفوژنز و پاسخ به تنش ها نقش تنظیمی دارند. در پژوهش حاضر، نمونه برداری از پهنک برگ، غلاف برگ، ساقه و ریشه گیاه نیشکر Saccharum officinarum واریته CP۶۹-۱۰۶۲ در چهار مرحله نموی: جوانه زنی، پنجه زنی، رشد طولی و بلوغ انجام گردید و نمونه ها از لحاظ فعالیت آنزیم فنیل آلانین آمونیالیاز (PAL)، ترکیبات فنلی، فلاونوئیدی و فلاونول جهت تعیین تغییرات بیوشیمیایی مسیر فنیل پروپانوئیدی طی مراحل نمو بررسی شد. بررسی روند تغییرات فعالیت آنزیم در اندام های مختلف طی مراحل نمو، بیانگر فعالیت بالای آنزیم PAL در برگ در تمام مراحل نمو و در غلاف برگ طی مرحله پنجه زنی است. فعالیت آنزیم در ساقه، طی مرحله رشد طولی و در ریشه طی مرحله جوانه زنی افزایش یافت. در روند تغییر ات میزان فنل کل، بیشترین میزان فنل کل در برگ طی مراحل جوانه زنی و بلوغ، در غلاف برگ طی مرحله جوانه زنی، در ساقه طی مرحله رشد طولی و در ریشه طی مرحله بلوغ بود. بیشترین میزان فلاونوئید و فلاونول در هر چهار مرحله نموی به طور معنی داری در برگ ها مشاهده شد. علت تفاوت میزان این ترکیب ها در سطح اندام های مختلف را می توان به دلیل وجود هتروژنیتی در بافت های مختلف و ویژگی های شیمیایی و بیوشیمیایی این ترکیب ها نسبت داد. PAL به عنوان یک آنزیم مسیر فنیل پروپانوئیدی، نقش اساسی در نمو نیشکر به ویژه بافت های چوبی شده دارد.

کلیدواژه ها

آنزیم فنیل آلانین آمونیالیاز (PAL), فلاونوئید, فلاونول, فنل کل, نمو, نیشکر

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.