مروری تاریخی-قیاسی بر جنبش های هنر و معماری متاثر از کوبیسم (حدفاصل سال های ۱۹۰۵-۱۹۲۰)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: هفتمین کنگره سالانه بین المللی عمران، معماری و توسعه شهری
  • کد COI اختصاصی: ICSAU07_0837
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 260
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آلاله سامیر

پژوهشگر دکتری معماری، دانشگاه آزاد اسلامی واحد پردیس، تهران، ایران،

حسین کریم آبادی

پژوهشگر دکتری معماری، دانشگاه آزاد اسلامی واحد قزوین، قزوین، ایران،

چکیده

در اوایل قرن بیستم، جایگزین شدن سریع نگرش و نظریات جدید، انقلاب ایده ها را در عرصه های مختلف ایجاد نمود. در این راستا، تغییرات و اصلاحاتی که در شاکله نظری هنر و معماری انجام می گرفت، منجر به ظهور جنبش هایی نوپا می شد. کوبیسم، جنبشی که با درهم شکستن قوانین بصری و مطرح ساختن نظامی جدید در نظاره اشیا به وجود آمده بود، منشایی برای شکل گیری جنبش هایی دیگر گردید. از سویی، هر جنبش هنری و بالطبع معماری، برگرفته از عواملی تاریخی-اجتماعی است که قواعد، اهداف و مبانی نظری خاص خود را دارد که مطالعه آن ها ضروری است؛ همچنین، پژوهش های انجام گرفته تاکنون به بررسی منسجم جنبش های مذکور در قالبی مدون، نپرداخته اند. بنابراین، ضروری می نماید تا در پی پاسخ به پرسش های ۱- جنبش های هنر و معماری برگرفته از کوبیسم در سال های ۱۹۰۵-۱۹۲۰ به تاثیر از چه عواملی شکل گرفته اند؟ و ۲- این جنبش ها، پیرو چه اهداف و اصولی بوده اند؟ به مرور مطالب تاریخی پرداخته شود. بدین منظور، پژوهش حاضر از استدلال قیاسی جهت ادراک بهتر تفاوت ها و تشابهات بهره گرفته است. این امر، در جهت نیل به هدف ‎پژوهش حاضر که واکاوی مسائل و موضوعات وابسته به جنبش های برگرفته از کوبیسم در خلل جریانات مدرنیسم اولیه بوده، استفاده گردیده است؛ لذا پس از تبیین و تطبیق اصول و مبانی نظری کوبیسم، به قیاس آن با سایر جنبش های متاثر از آن پرداخته شده است. نتایج به دست آمده حاکی از آن است که شیوه نگاه جنبش کوبیسم، در جنبش هایی همچون فوتوریسم، سوپرماتیسم و د استایل یا نئوپلاستیسیزم به شیوه های مختلفی مورد استفاده قرار گرفته است.

کلیدواژه ها

تاریخ معماری، مدرنیسم اولیه، کوبیسم، فوتوریسم، سوپرماتیسم، د استایل.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.