بررسی تاثیر میراگر ویسکوز در کاهش اثرات لرزه ای و پیچش قاب های فولادی بازای ضرایب آلفای متفاوت

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: هفتمین کنگره سالانه بین المللی عمران، معماری و توسعه شهری
  • کد COI اختصاصی: ICSAU07_0561
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 338
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شهریار طاوسی تفرشی

استادیار گروه مهندسی عمران دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکز

سیدمحمد عرب نژاد

دانشجوی کارشناسی ارش د مهندسی عمران-سازه دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکز

فرخ فروتن

استادیار گروه مهندسی عمران دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکز

چکیده

سیستم میراگر ویسکوز یکی از سیستم های کنترل سازه است که برروی سازه نصب شده و باعث اتلاف انرژی تحریک سازه میشود که امروزه یکی از سیستم های پرکاربرد در علوم مهندسی است. استفاده از سیستم میراگر ویسکوز در ساختمان های فولادی که به دلیل عدم انطباق مرکز جرم بر روی مرکز سختی و همچنین کم بودن سختی پیچشی، تحت بارهای لرزه ای دچار پیچش در طبقات میشوند موضوع اصلی مورد بررسی در این مقاله می باشد. برای این منظور پس از صحت سنجی، از نرم افزار OpenSees برای تحلیل غیر خطی قاب های فولادی ۴، ۸ و ۱۲ طبقه استفاده شده است. قاب های مدل سازی شده تحت زلزله های دورگسل و نزدیک گسل قرار گرفتند و با استفاده از الگوریتم ژنتیک در نرم افزار Matlab، با هدف کاهش پیچش طبقات سازه، اقدام به تعیین مقادیر بهینه ضرایب میرایی میراگر ویسکوز شده است. نتایج حاصل از بهینه سازی و آنالیز عددی در این پژوهش، نشان می دهد که برای زلزله های با شدت بیشتر که احتمال ورود سازه به مرحله غیر خطی وجود دارد استفاده از ضریب آلفا برابر با یک روش مناسبی برای مقابله با اثرات مخرب زلزله نمی باشد. البته توجه به این نکته ضروریست که در سازه های با طبقات متفاوت این نتیجه تکرار نشد و برای بدست آوردن نتیجه قطعی در این مورد نیاز به تحقیقات بیشتری میباشد. در همه حالت ها استفاده شده در این مقاله، شتاب طبقات بالاتر سازه تحت پیچش مجهز به میراگر ویسکوز، بیشتر از شتاب طبقات پایین تر بوده است و میزان کاهش شتاب طبقات مختلف برابر نیست. استفاده از میراگر ویسکوز توانسته تاثیر مثبتی در عملکرد قاب فولادی تحت همه زلزله های مورد نظر داشته باشد و پاسخ سازه را کاهش دهد که می توان گفت که استفاده از میراگر روشی مناسب برای شرایط بارگذاری دینامیکی می باشد.

کلیدواژه ها

سیستم کنترل، میراگر ویسکوز، اثرات لرزه ای، قاب فولادی، پیچش.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.