ارزیابی اثربخشی معیارهای عملکردی و کالبدی به منظور احیا و ترمیم بافت های مجاور اماکن مقدس (نمونه مطالعاتی: طرح توسعه حرم شاه چراغ)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: هفتمین کنگره سالانه بین المللی عمران، معماری و توسعه شهری
  • کد COI اختصاصی: ICSAU07_0214
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 394
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سحرناز سلیمانی پاک

کارشناس ارشد معماری دانشگاه آزاد اسلامی، واحد یادگار امام خمینی (ره) شهرری، تهران، ایران.

محسن اکبرزاده

استادیار گروه معماری، دانشکده هنر و معماری، واحد تربت حیدریه، دانشگاه آزاد اسلامی، خراسان، ایران.

چکیده

فرسودگی بافت قدیمی شهرها یکی از بزرگ ترین معضلاتی است که بسیاری از شهرهای تاریخی و مذهبی با آن روبه رو می شوند. لذا در این شهرها احیا، ترمیم و بهسازی بافت قدیمی اهمیت به سزایی دارد. این پژوهش که ماهیتا کاربردی می باشد و از حیث روش شناسی توصیفی-تحلیلی و پیمایشی است، ابتدا از طریق مطالعات کتابخانه ای، به تبیین معیارهای عملکردی و کالبدی تاثیرگذار به جهت احیا، ترمیم و بهسازی بافت مجاور امکان مقدس می پردازد و سپس با استفاده از مدل تحلیل استراتژیک SWOT به تجزیه وتحلیل شاخص های تاثیرگذار بر طرح توسعه حرم مطهر شاه چراغ در شهر شیراز می پردازد و همچنین پرسشنامه هایی به منظور اولویت بندی میزان اثربخشی شاخص های دو معیار کالبدی و عملکردی تنظیم گردیده است. به منظور تکمیل پرسشنامه از ۲۵ نفر از اساتید و متخصصان در حوزه شهرسازی و معماری استفاده شده است. درنهایت برای تعیین اعتبار یابی پرسشنامه از نرم افزار SMARTPLS۲ استفاده شده و به جهت اولویت بندی داده ها از آزمون فریدمن در نرم افزار SPSS استفاده شده است و همچنین الگوریتم تحلیل داده ها، به روش حداقل مربع های جزئی شامل بررسی مدل های اندازه گیری (آلفا کرون باخ روایی همگرا و واگرا) و برازش مدل ساختاری است. نتایج حاصل نشان می دهد که در احیا و ترمیم بافت مجاور اماکن مقدس که در این پژوهش طرح توسعه حرم شاه چراغ به عنوان نمونه مطالعاتی در نظر گرفته شده است، شاخص ۱-کیفیت معابر منتهی به حرم مطهر از معیار کالبدی و شاخص ۲-دسترسی و نفوذپذیری خوانا به حرم مطهر از معیار عملکردی تاثیرگذارترین شاخص ها می باشند که به جهت نیل به دو شاخص مذکور و سایر شاخص های تاثیرگذار پیشنهادهایی ارائه شده است.

کلیدواژه ها

بهسازی، معیار عملکردی، معیار کالبدی، بافت فرسوده، اماکن مقدس

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.