دانشنامه های کهن ایرانی- اسلامی در سده های سوم تا پنجم هجری

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مطالعات دانشنامه نگاری، دوره: 1، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JENCST-1-1_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 95
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نجفقلی حبیبی

دانشیار فلسفه و حکمت اسلامی دانشگاه تهران

چکیده

در این مقاله ابتدا به گسترش حوزه آموزش های دینی اسلام تا اواخر سده اول هجری اشاره شده و سپس به چگونگی گسترش معارف در حوزه های مختلف علوم و معارف از ادب و تاریخ و فقه و علوم عقلی و پزشکی و دیگر دانش ها به اجمال توجه شده است. در ضمن شکل گیری تمدن اسلامی از قرن دوم هجری و به خصوص دارالحکمه بغداد در اواخر قرن دوم و اوایل قرن سوم هجری و تاثیر آن بر اقبال عمومی اهل فضل به تدوین و تالیف مجموعه های عظیم در حوزه های مختلف دینی و فرهنگی و علمی و ادبی و تاریخی از نوع الشعر و الشعراء «ابن قتیبه دینوری» (۲۵۹ه‍.ش/۲۶۷ق ‍) و الطبقات الکبری «ابن سعد» (۲۲۳ه‍.ش/۲۳۰ق ‍) و ده ها عنوان در طول دهه ها و سده ها موردتوجه قرار گرفته است. پس از تبیین مختصر این مقدمات، ویژگی های سه دانشنامه: المعارف ابن قتیبه دینوری، مفاتیح العلوم خوارزمی و دانشنامه ابن سینا پرداخته شده است.

کلیدواژه ها

آموزش های دینی, دارالحکمه بغداد, المعارف, مفاتیح العلوم, دانشنامه ابن سینا

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.